Σάββατο 16 Αυγούστου 2014

«Ρεκόρ» πνιγμών σε παραλίες 16 Αυγούστου 2014 09:37 www.theseanation.gr


pnigmosΡεκόρ πνιγμών μάλλον θα αναδείξει η φετινή περίοδος καθώς σε καθημερινή πλέον βάση οι αρμόδιες υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος δίνουν στη δημοσιότητα στοιχεία για πνιγμούς σε παραλίες ως επί το πλείστον ανθρώπων μεγάλης ηλικίας.

Μεσούσης της θερινής περιόδου και το θέμα της ύπαρξης ναυαγοσωστών σε παραλίες πολυσύχναστες και μη , κατά κύριο λόγο μη οργανωμένες καθώς εκεί υπάρχει υποχρεωτικά ναυαγοσώστης, δεν έχει λήξει καθώς υπάρχει διελκυστίνδα περί των ευθυνών για το οικονομικό σκέλος κάλυψης των θέσεων εργασίας.
Μόνο την Παρασκευή πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ κολυμπούσαν σε διάφορές περιοχές της Ελλάδας. Στην Επανομή Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στη θαλάσσια περιοχή «Ποταμός» ένας 39χρονος ανασύρθηκε το μεσημέρι χωρίς τις αισθήσεις του ο οποίος και εν συνεχεία διακομίσθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Άγιος Παύλος» όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Από τη Λιμενική Αρχή Μηχανιώνας που διενεργεί την προανάκριση, παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής. Επίσης στη θαλάσσια περιοχή «Ψακούδια» Χαλκιδικής ένας 82χρονος ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του και λίγη ώρα αργότερα στο Νοσοκομείο Πολύγυρου Χαλκιδικής διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Νεκρός ανασύρθηκε το μεσημέρι και ένας 77χρονος από τη θαλάσσια περιοχή παραλίας Βάρκιζας, ενώ ίδια τύχη είχε και ένας 67χρονος στη θαλάσσια περιοχή παραλίας Αναβύσσου. Τέλος χωρίς τις αισθήσεις του, ανασύρθηκε, το πρωί της Παρασκευής από τη θαλάσσια περιοχή Έλλη Ρόδου, ένας 86χρονος ο άνδρας διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη στη θνησιμότητα από πνιγμό, ενώ η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας εκτιμά ότι περίπου 450.000 θάνατοι οφείλονται σε πνιγμό ετησίως σε ολόκληρο τον κόσμο. Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, κατά μέσο όρο κάθε χρόνο 35 παιδιά και έφηβοι και 270 ενήλικες πνίγονται στη χώρα μας. Το 80% των ατυχημάτων αφορά άνδρες.