Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΙΟΥ «ΕΜΠΟΛΑ» Παγκόσμια προειδοποίηση του ΠΟΥ για τη δημόσια Υγεία Σάββατο 9 Αυγούστου 2014 www.rizospastis.gr


ΜΟΝΡΟΒΙΑ.--
«Θεωρείται απαραίτητη μία συντονισμένη διεθνής αντίδραση για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του "Εμπολα" παγκοσμίως», αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στην ανακοίνωση που εξέδωσε σχετικά με την επιδημία, που μέχρι σήμερα έχει προκαλέσει το θάνατο 961 ατόμων και θεωρείται ότι είναι η μεγαλύτερη από την εξάπλωση του ιού.
Ο Οργανισμός σημειώνει ότι η επιδημία του ιού στη Δυτική Αφρική είναι ένα «έκτακτο γεγονός» και ότι όλες οι χώρες όπου έχει εμφανιστεί ο ιός -προς το παρόν είναι οι Γουινέα, Λιβερία, Νιγηρία και Σιέρα Λεόνε- πρέπει να κηρύξουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε εθνικό επίπεδο. Ακόμα, τονίζει ότι είναι «ιδιαίτερα σοβαρές» οι συνέπειες που πιθανώς υπάρξουν από την περαιτέρω παγκόσμια εξάπλωση της επιδημίας, με δεδομένη τη μεταδοτικότητα του ιού, αλλά εξηγεί ότι προς το παρόν δεν υπάρχει ανάγκη ταξιδιωτικών οδηγιών ή εμπορικών περιορισμών.

Η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ, Μάργκαρετ Τσαν, τόνισε ότι -με βάση τις μέχρι σήμερα εκτιμήσεις- δε θα σημειωθούν κρούσματα του ιού σε όλες τις χώρες αλλά η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια Υγεία σε παγκόσμια κλίμακα είναι «μία ανοιχτή έκκληση αλληλεγγύης προς τη διεθνή κοινότητα». Ο Κέιτζι Φουκούντα, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Οργανισμού, συμπλήρωσε ότι με τα κατάλληλα μέτρα μπορεί να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του ιού, εξηγώντας ότι «δεν πρόκειται για μία μυστηριώδη ασθένεια. Πρόκειται για μία μολυσματική νόσο που μπορεί να συγκρατηθεί. Δεν πρόκειται για ιό που μεταδίδεται από τον αέρα». Ο ίδιος είπε ότι «η πιθανότητα είναι η κατάσταση να επιδεινωθεί προτού βελτιωθεί. Είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι στο ενδεχόμενο η επιδημία να βρίσκεται σε έξαρση για αρκετούς μήνες».
Εκκλήσεις αλλά η Υγεία μένει εμπόρευμα
Ωστόσο, οι μακροσκελείς εκκλήσεις και αναλύσεις του ΠΟΥ και μιας σειράς ερευνητών και υπηρεσιών για μέτρα που μπορούν να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού, προκαλούν (τουλάχιστον) πικρά χαμόγελα στα εκατομμύρια των Αφρικανών που είναι εκτεθειμένοι στη φονική επιδημία. Οι πάμπτωχοι εργάτες, που ζουν σε πατρίδες γεμάτες φυσικό πλούτο και ούτως ή άλλως πασχίζουν να ζήσουν τις οικογένειές τους με ένα ή δύο δολάρια τη μέρα, είναι αντιμέτωποι πρώτα απ' όλα με τις συνέπειες της πολιτικής που αναθέτει τις υπηρεσίες Υγείας σε ΜΚΟ και διάφορες «οργανώσεις αρωγής», στερώντας από το λαό τις υπηρεσίες που απαιτεί η προστασία της υγείας του.
Ο ΠΟΥ με ευκολία διαπιστώνει στην ανακοίνωσή του ότι η εξάπλωση του ιού στη Δυτική Αφρική συνδέεται με τα ανεπαρκή συστήματα Υγείας, τις ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό, τις ελλείψεις σε οικονομικούς πόρους και υλικοτεχνικές υποδομές. Με αντίστοιχη ευκολία επισημαίνει την ανάγκη, π.χ., να γίνονται προσεκτικοί εργαστηριακοί έλεγχοι για κάθε ύποπτο κρούσμα, να εξασφαλιστεί κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό και όλα τα απαραίτητα φάρμακα αλλά για λαούς, που καλά - καλά δεν έχουν ούτε καθαρό τρεχούμενο νερό, αυτά μοιάζουν «ψιλά γράμματα».
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε χώρες όπως η Λιβερία, από τη μια μεριά, ο στρατός στήνει οδοφράγματα και απαγορεύει την πρόσβαση σε σημεία με πολλά κρούσματα, από την άλλη μεριά, πτώματα μένουν στους δρόμους ενώ μπορεί να αποτελούν εστία μόλυνσης. Πολλοί εγκαταλείπουν συγγενείς τους που ασθενούν εντελώς αβοήθητους, επηρεασμένοι από τον πανικό και την απόγνωση που προκαλεί η μη ολοκληρωμένη ενημέρωση, η παντελής απουσία πρόληψης, η ανυπαρξία ολοκληρωμένων, σύγχρονων και αποκλειστικά δημόσιων και δωρεάν συστημάτων Υγείας.
Την ίδια στιγμή, κάθε έρευνα ή πείραμα που συνδέεται με τη θεραπεία του ιού θα βρεθεί εγκλωβισμένη στις Συμπληγάδες των μονοπωλιακών ανταγωνισμών, με δεδομένο ότι το φάρμακο και η περίθαλψη είναι στον καπιταλισμό εμπόρευμα, η Ερευνα, η παραγωγή και η διακίνησή του υπόκειται στους κανόνες της ελεύθερης αγοράς και της εξασφάλισης του μέγιστου δυνατού κέρδους.
Παρακολουθεί και η ΕΕ
Από τη μεριά της ΕΕ, ο αρμόδιος για την Υγεία, Επίτροπος Τόνιο Μποργκ, δήλωσε ότι ο κίνδυνος να επεκταθεί η επιδημία στην ευρωπαϊκή ήπειρο είναι «εξαιρετικά μικρός». «Η Ευρωπαϊκή Ενωση παρακολουθεί εδώ και μήνες την κατάσταση στη Δυτική Αφρική και στην, πολύ μικρής πιθανότητας, περίπτωση που ο ιός "Εμπολα" θα φτάσει στην Ευρώπη, είμαστε προετοιμασμένοι να τον αντιμετωπίσουμε», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Χτες, ο διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ, Τόμας Φρίντμαν, δήλωσε ότι το κέντρο επιχειρήσεων της υπηρεσίας για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων τέθηκε στο μέγιστο επίπεδο κινητοποίησης. Εξήγησε ότι είναι πιθανό άνθρωποι που έχουν ταξιδέψει στη Δυτική Αφρική να φέρουν τον ιό στις ΗΠΑ και ίσως να τον μεταδώσουν, εκτιμώντας ωστόσο πως «δε θα υπάρξει μεγάλη επιδημία του "Εμπολα" στις ΗΠΑ». Σχετικά με την πειραματική θεραπεία που χορηγήθηκε στους δύο Αμερικανούς γιατρούς, ο Φρίντμαν είπε ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν θα είναι αποτελεσματική. Αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι θα συγκροτηθεί ειδική ομάδα εργασίας που θα εξετάσει ζητήματα αρχής για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με ενδεχόμενη χρήση πειραματικών φαρμάκων ώστε να βοηθηθούν όσοι έχουν προσβληθεί από την ασθένεια στην Αφρική.
Στην Ινδία ανακοινώθηκε ότι θα εξετάζονται με κάμερες θερμικής απεικόνισης όσοι αναχωρούν από τα αεροδρόμια της χώρας, φτάνουν σε αυτά ή τα χρησιμοποιούν ως ενδιάμεσο σταθμό.
Στην Ιαπωνία ανακοινώθηκε ότι πρόσωπα που ενδεχομένως να έχουν προσβληθεί από «Εμπολα» θα στέλνονται σε νοσοκομειακούς θαλάμους απομόνωσης.
Στην Κύπρο το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι λαμβάνονται μέτρα σε αεροδρόμια και λιμάνια αλλά και στα οδοφράγματα. Το σχέδιο δράσης που εξέδωσε το υπουργείο δόθηκε και στις κατοχικές Αρχές.
Στην Ουγκάντα ανακοινώθηκαν ειδικά μέτρα απομόνωσης στο αεροδρόμιο του Εντεμπε μετά τον εντοπισμό επιβάτη που παρουσίαζε συμπτώματα της ασθένειας αλλά τελικά διαπιστώθηκε ότι δεν είχε μολυνθεί από τον ιό.
Στη Σιέρα Λεόνε τέθηκαν σε καραντίνα δυο ολόκληρες πόλεις στην ανατολική χώρα, ενώ σταμάτησαν να λειτουργούν τα νυχτερινά κέντρα, κινηματογράφοι και άλλοι δημόσιοι χώροι, μέχρι νεωτέρας.
Τέλος, η Βρετανία ανακοίνωσε ότι χορηγεί βοήθεια ύψους 3,8 εκατομμύρια ευρώ σε Σιέρα Λεόνε και Λιβερία στο πλαίσιο αντιμετώπισης της επιδημίας.