Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

Boxships: Εν τη ενώσει η… ασφάλεια Τρίτη, 12 Αυγούστου 2014 20:56 www.theseanation.gr


Όσο ο γιγαντισμός των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων συνεχίζει, τόσο θα μεγαλώνουν και τα προβλήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια.

fallen-containers-on-container-shipΜετά τους νηογνώμονες και εταιρίες που διαχειρίζονται στόλους πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων συνενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να απαντήσουν σε μία δέσμη προκλήσεων και προβλημάτων που φαίνεται, κάτω από την ίδια λογική ότι έχουν καταφέρει να «φέρουν σε λογαριασμό» τα δεξαμενόπλοια αλλά και τα ξηρού φορτίου.
Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες στη δέσμη των θεμάτων προς αντιμετώπιση συμπεριλαμβάνονται οι «αστοχίες» σε προγράμματα φορτοεκφόρτωσης οι οποίες σε συνδυασμό με «κρυφά υπέρβαρα εμπορευματοκιβώτια» μπορεί να απειλήσουν την ευστάθεια των πλοίων με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Χαμένοι χρόνοι αλλά και ατυχήματα που έχουν συμβεί και έχουν καταγραφεί βρίσκονται στο μικροσκόπιο των εταιριών με σκοπό την αποφυγή επανάληψής τους στο μέλλον.
Να σημειωθεί ότι σε επίπεδο αρμοδίων επιτροπών νηογνωμόνων αλλά και ΙΜΟ το θέμα των «αστοχιών» σε κατασκευές, συμπεριφορές σκελετών, αλλά και εξοπλισμών έχουν τεθεί προς εξέταση υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει «ανοικτή πρόσβαση» στα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί από προηγούμενα συμβάντα.