Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Μνημόνιο συνεργασίας για αξιοποίηση των ΑΠΕ στα λιμάνια www.dealnews.gr

  
Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο πρόεδρος του ΔΣ του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) κ. Κωνσταντίνος Κουρνιώτης.

Μνημόνιο συνεργασίας για αξιοποίηση των ΑΠΕ στα λιμάνιαΣτόχος του μνημονίου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, είναι η προώθηση των αρχών της εξοικονόμησης ενέργειας και της αξιοποίησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) , καθώς και της ενσωμάτωσής τους στην περιβαλλοντική διαχείριση των λιμένων της χώρας.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου δήλωσε σχετικά: «Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος αποτελεί οριζόντια προτεραιότητα σε όλες μας τις πολιτικές.

Γι' αυτό το λόγο προχωρούμε σε συνεργασίες με τους αρμόδιους φορείς, με ερευνητικά ιδρύματα και φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών, προκειμένου να επιτύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα ανά τομέα. Με το ΚΑΠΕ, η συνεργασία μας αφορά κυρίως τα λιμάνια μας, τον ενεργειακό τους σχεδιασμό και την περιβαλλοντική διαχείριση. Είμαι βέβαιος ότι αυτή η συνεργασία, που ξεκινά σήμερα και αφορά την αειφορία στις θαλάσσιες μεταφορές και την εφαρμογή φιλοπεριβαλλοντικών πολιτικών θα αποδώσει καρπούς».


Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΚΑΠΕ τόνισε: «Αναλαμβάνουμε με το υπουργείο Ναυτιλίας μια δυναμική πρωτοβουλία. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να αξιοποιήσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό κονδυλίων, εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων, σε προγράμματα και δράσεις προστασίας του αστικού και θαλάσσιου περιβάλλοντος και αειφορίας στις μεταφορές.

Για να υποστηρίξουμε τον ενεργειακό σχεδιασμό και την περιβαλλοντική διαχείριση στους λιμένες της χώρας. Σε αυτή τη συνεργασία το ΚΑΠΕ θα καταθέσει την τεχνογνωσία, την πολυετή του εμπειρία και την επιστημονική του εξειδίκευση προκειμένου να μεγιστοποιήσουμε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα προς όφελος της και οικονομίας και της κοινωνίας».