Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Ανακοίνωση Δημοκρατικής Ενότητας Λιμανιών για τη στάση των άλλων συνδικαλιστικών δυνάμεων- ΟΛΟΙ στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο τη 1η Νοέμβρη στη πλ. Συντάγματος στις 12 μμ 16/10/ 2014 http://de-limanion.blogspot.gr/

Δημοκρατική Ενότητα Λιμανιών


Πειραιάς, Τετάρτη 15 Οκ



Ανακοίνωση- Καταγγελία


Κυβέρνηση-ΥΝΑ υλοποιώντας το πρόγραμμα των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων–μεταρρυθμίσεων για λογαριασμό του κεφαλαίου και στα πλαίσια των δεσμεύσεων με την ΕΕ, προχωράει στην ολοκληρωτική παράδοση του ΟΛΠ στο μονοπωλιακό κεφάλαιο.

Η παράδοση των λιμανιών στους επιχειρηματικούς ομίλους υλοποιεί τη στρατηγική της άρχουσας τάξης για αναβάθμιση του ρόλου της στο μονοπωλιακό ανταγωνισμό,  για στήριξη της κερδοφορίας και της καπιταλιστικής ανάκαμψης. Εξέλιξη που ανεξάρτητα απ τη μορφή ιδιωτικοποίησης, σαν αποτέλεσμα σημαίνει μαζικές απολύσεις, ενίσχυση της δύναμης και επίθεσης των μονοπωλίων που θα βαθύνει την εκμετάλλευση των εναπομεινάντων εργαζομένων στα λιμάνια με μισθούς πείνας, ωράρια λάστιχο, ανατροπή στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που έχουν απομείνει. Θα συντρίψει τους αυτοαπασχολούμενους που σχετίζονται και εργάζονται στα λιμάνια.



Η κυβέρνηση επιταχύνοντας στο έπακρο τις διαδικασίες, με κάθε τρόπο προχωράει στην ολοκλήρωση του διαγωνισμού πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών μέσω ΤΑΙΠΕΔ. Ενώ μετά θα προωθήσει τη Σύμβαση Παραχώρησης που θα ισχύσει και θα αποφασίσει με τον καινούργιο ιδιοκτήτη. Ταυτόχρονα σ αυτή τη κατεύθυνση την επόμενη Δευτέρα 20 Οκτ. στο ΔΣ του ΟΛΠ εισάγεται για έγκριση ο γνωστός πλέον «φιλικός διακανονισμός» με το μονοπώλιο της Cosco.

Στη ίδια κατεύθυνση παρεμβαίνοντας στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης η Δημοτική Αρχή Πειραιά με απόφαση της διεκδικεί συμμετοχή στη διανομή της λείας του επιβατικού κεντρικού λιμένα και κρουαζιέρας, λειτουργώντας για λογαριασμό των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων και της πολιτικής της άρχουσας τάξης που υπηρετεί. Πρόταση που βρήκε την ουσιαστική αποδοχή και του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στο Δημοτική Συμβούλιο, «πως είναι μια πολύ καλή ιδέα».

Έχουμε πείρα απ τους «σωτήρες» του λιμανιού που άλλοτε ως αντιπολίτευση ανέβαιναν στα κάγκελα ενώ αργότερα έβαζαν την υπογραφή στη παράδοση του λιμανιού στα μονοπώλια. Καμιά εμπιστοσύνη στους νέους «σωτήρες», καμιά αναμονή στις υποσχέσεις για καλύτερες ημέρες. Αλλού τάζουν για επιστροφή στις προ μνημονίου συνθήκες αλλού υπερθεματίζουν και προσκυνούν την ΕΕ. Η μόνη λύση είναι η οργάνωση των εργαζομένων σε όλα τα λιμάνια που θα συγκρούεται με τη πολιτική που υπηρετεί τα μονοπώλια και την ΕΕ.

Συνάδελφοι,

Όλες αυτές τις καταιγιστικές εξελίξεις προβλέψαμε και φέραμε στα ΔΣ των Σωματείων και της ΟΜΥΛΕ, όπου με τη στάση της η πλειοψηφία απέρριψε τη πρόταση μας για άμεση αντίδραση, για να παρεμποδίσουμε το εγκληματικό για τους εργαζόμενους και συνολικά για τα λαϊκά στρώματα της Αττικής, σχεδιασμό εκποίησης των λιμανιών. Απέρριψαν ένα πρόγραμμα δράσης που θα συγκρούεται με τα μονοπώλια , την ιδιοκτησία και την εξουσία τους. Ένα πρόγραμμα δράσης που θα δυναμώνει βάζοντας στο επίκεντρο τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, της κατάργηση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, για λιμάνια κοινωνική ιδιοκτησία που καλύπτουν τις λαϊκές ανάγκες.  Ένα πρόγραμμα δράσης που θα έρχεται σε σύγκρουση με αυτή τη πολιτική και τη πολιτική της ΕΕ.

Η πλειοψηφία σε ΟΜΥΛΕ και Σωματεία καλλιέργησε το εφησυχασμό και την αναμονή, βοηθώντας έτσι με τον τρόπο τους στη δημιουργία τετελεσμένων. Με συμμαχίες ακόμη και σήμερα που είναι υπέρ της ιδιωτικοποίησης-παραχώρησης.

Χωρίς καμιά αναμονή και αυταπάτες ζητάμε την έναρξη αγωνιστικών κινητοποιήσεων να αποτρέψουμε το όλο εγχείρημα αρχής γενομένης απ το Δ.Σ. της Δευτέρας και κλιμακώνοντας με Γενικές Συνελεύσεις Σωματείων και ΟΜΥΛΕ , με κινητοποιήσεις σε όλα τα λιμάνια σε συμμαχία με τους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους των όμορων δήμων με το λιμάνι.

Μπροστά στη βάρβαρη επιδρομή των μονοπωλίων, τη θύελλα των μέτρων που τρέχουν αλλά και αυτών που έρχονται, μόνο ένας δρόμος υπάρχει:

ΑΜΕΣΗ οργάνωση και κλιμάκωση της πάλης των εργαζομένων στα λιμάνια προκείμενου να ξεσηκωθεί κύμα αντίδρασης και αντεπίθεσης που θα αποκρούσει την αντιλαϊκή θύελλα!


Απαιτούμε:

·        Να σταματήσει η Κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ κάθε διαδικασία εκποίησης.

·        Να μην προχωρήσει η συμφωνία «φιλικός διακανονισμός» ΟΛΠ – COSCO και η παράδοση της Δυτικής Προβλήτας ΙΙΙ

·        Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους. Όχι στις απολύσεις και στις ελαστικές μορφές απασχόλησης.

·        Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που κτυπούν και καταργούν τις ΣΣΕ.

·        Καλούμε όλους τους συναδέλφους να πάρουμε μέρος τη 1η Νοέμβρη στη Πανελλαδική Κινητοποίηση των πάνω από 600 σωματείων στο Σύνταγμα στις 12 μμ ώστε να δώσουμε ηχηρή απάντηση στους σχεδιασμούς συγκυβέρνησης –ΕΕ και των συνοδοιπόρων τους.



Πλαίσιο κειμένου: ΟΛΟΙ στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο το Σάββατο 1η Νοέμβρη στο Σύνταγμα στις 12 το μεσημέρι.  







Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς,

http://de-limanion.blogspot.gr/

d.e.limanion@gmail.com