Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

"ΠΕΙΡΑΙΑΣ" Διευκολύνσεις στην ιδιωτικοποίηση από την ΟΜΥΛΕ 18/10/ 2014 http://www.rizospastis.gr/

Δεσμευμένη στον «κοινωνικό εταιρισμό» και τη λογική της «ανταγωνιστικότητας», η πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) αποφάσισε χτες, στη διάρκεια της συνεδρίασής της, να «αντιδράσει» στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, που έχει φτάσει στο διά ταύτα, με παραστάσεις διαμαρτυρίας, καταγγελίες και ...κάποια στιγμή στο χρονικό διάστημα μεταξύ 28 Οκτώβρη και 8 Νοέμβρη να κηρύξει και μία απεργία. Παράλληλα, το διεκδικητικό πλαίσιο που έχει καθορίσει, το μόνο που κάνει είναι να σημειώνει μία «ένσταση» στον τρόπο της ιδιωτικοποίησης, δηλαδή είναι ενάντια στην πώληση του πλειοψηφικού (67%) πακέτου των μετοχών του ΟΛΠ, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση με τη μέθοδο των παραχωρήσεων.
Συγκεκριμένα, αποφάσισε παράσταση διαμαρτυρίας των διοικήσεων των σωματείων μεθαύριο Δευτέρα, μέρα που έχει προγραμματιστεί το έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΛΠ για να εγκρίνει το «φιλικό διακανονισμό» με την «COSCO». Ο «φιλικός διακανονισμός» είναι, στην ουσία, μία νέα σύμβαση παραχώρησης που προβλέπει ακόμα πιο ευνοϊκούς όρους για τον κινεζικό μονοπωλιακό όμιλο. Επιπλέον, είναι η προϋπόθεση ώστε η «COSCO» να διεκδικήσει και το 67% των μετοχών του
ΟΛΠ.
Παράσταση διαμαρτυρίας θα γίνει και στις 11 Νοέμβρη, που έχει καθοριστεί η σύγκλιση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων για να λάβει και τις τελικές αποφάσεις για το «φιλικό διακανονισμό». Ενώ αναμένεται η κήρυξη της απεργίας.
Σε ανακοίνωσή της η αγωνιστική παράταξη Δημοκρατική Ενότητα Λιμανιών τονίζει ότι η ΟΜΥΛΕ επιδιώκει να δημιουργήσει τετελεσμένα, διευκολύνοντας τη ιδιωτικοποίηση, εξέλιξη που, όπως υπογραμμίζει, «ανεξάρτητα απ' τη μορφή ιδιωτικοποίησης, σημαίνει μαζικές απολύσεις, ενίσχυση της δύναμης και επίθεσης των μονοπωλίων, που θα βαθύνει την εκμετάλλευση των εναπομεινάντων εργαζομένων στα λιμάνια με μισθούς πείνας, ωράρια λάστιχο, ανατροπή στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που έχουν απομείνει».
Καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να γίνουν παντού γενικές συνελεύσεις και να προγραμματιστούν αγωνιστικές κινητοποιήσεις με διεκδικητικό πλαίσιο: Να σταματήσει κάθε διαδικασία ιδιωτικοποίησης, όχι στο «φιλικό διακανονισμό», σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους, όχι στις απολύσεις και στις ελαστικές μορφές απασχόλησης, κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που χτυπούν και καταργούν τις ΣΣΕ. Πρώτο βήμα επισημαίνει ότι θα πρέπει να αποτελέσει το πανελλαδικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.