Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Η γενική συνέλευση της ΠΕΝΕΝ 24/10/2014 http://www.e-nautilia.gr/


penen_Πραγματοποιείται στις 30/10/2014 η Β΄ Γενική Συνέλευση των μελών του Σωματείου μας με κύριο θέμα συζήτησης «εξελίξεις για τις ΣΣΕ του 2015 και το νέο διεκδικητικό πλαίσιο». Η Συνέλευση θα γίνει στην αίθουσα Συνελεύσεων της ΠΝΟ (Κολοκοτρώνη 132 – 2ος όροφος, Πειραιάς) στις 9.00 π.μ.
Οι καταστροφικές πολιτικές της τρόικα και της υποταγμένης κυβέρνησης (Σαμαράς – Βενιζέλος) στους δανειστές τα τελευταία 4,5 χρόνια των μνημονιακών πολιτικών έχουν υπονομεύσει σοβαρότατα τον θεσμό των ΣΣΕ, έχουν καταφέρει σημαντικό πλήγμα στους μισθούς όλων των εργαζομένων και των Ναυτεργατών.
Η ΣΣΕ αποτελεί το εργαλείο για την αναβάθμιση, την βελτίωση και την καλυτέρευση των όρων αμοιβής, των συνθηκών δουλειάς, των εργασιακών σχέσεων και με όπλο την αγωνιστική δράση των συνδικάτων οι εργαζόμενοι μέσα από τον θεσμό των ΣΣΕ πέτυχαν όλα τα τελευταία χρόνια σημαντικές κατακτήσεις σε όλους αυτούς τους τομείς. Οι κυβερνητικές πολιτικές των μνημονίων τα τελευταία χρόνια οδήγησαν στην ουσιαστική κατάργηση των ΣΣΕ, αύξησαν δραματικά τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, υπονόμευσαν το εργατικό δίκαιο, συρρίκνωσαν δραματικά τους μισθούς, κατήργησαν σειρά δικαιωμάτων που είχαν κερδηθεί με πολύχρονους και σκληρούς αγώνες και θεσμοθετήθηκαν στις ΣΣΕ.

Βιομήχανοι, Εφοπλιστές, Τραπεζίτες και άλλοι μεγαλοσχήμονες που εκπροσωπούν το μεγάλο κεφάλαιο πανηγυρίζουν αφού κατάφεραν συντριπτικό πλήγμα στις κατακτήσεις των εργαζομένων και των Ναυτεργατών.
Παρά την σφοδρότητα της επίθεσης ενάντια στα εργατικά δικαιώματα από το μεγάλο κεφάλαιο, την τρόικα και την κυβέρνηση, το εργατικό και κυρίως το συνδικαλιστικό κίνημα με βασική ευθύνη συμβιβασμένων ηγεσιών σε ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ – ΠΝΟ στην ουσία με την ακολουθούμενη τακτική τους βάζουν πλάτη να υλοποιηθούν αυτές οι αντεργατικές πολιτικές.
Η κυβέρνηση και η τρόικα κρίνοντας ότι οι αγώνες βρίσκονται σε στασιμότητα και υποχώρηση θα εντείνει την επίθεσή της και θα επιδιώξει την λήψη νέων μέτρων σε βάρος των εργαζομένων και των συνταξιούχων.
Ήδη προωθούνται νέα μέτρα στα ασφαλιστικά μας ταμεία, ρυθμίσεις που στοχεύουν στην παραπέρα αποδυνάμωση των συνδικάτων και του δικαιώματος της απεργίας. Επίσης στο στόχαστρο της κυβέρνησης είναι νέο μπαράζ απολύσεων στον δημόσιο τομέα, το ξεπούλημα στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων όπως είναι ΟΛΠ-ΟΛΘ, προωθεί νέο μισθολόγιο που προβλέπει νέες μειώσεις στους μισθούς του δημοσίου.
Στον χώρο της Ναυτιλίας οι Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας σε τρεις κατηγορίες πλοίων (Φ/Γ ποντοπόρα άνω των 4500 κοχ, Μεσογειακά Φ/Γ και Δ/Ξ, και Φ/Γ μέχρι 500 κόρους) έχουν να ανανεωθούν από το 2010 (!!!) ενώ η ανύπαρκτη και ανίκανη ηγεσία της ΠΝΟ αντιδράει έως τώρα με την σιωπή της….. Στις άλλες κατηγορίες πλοίων παρ’ ότι υπογράφτηκαν μέχρι και το 2014, οι μισθοί και οι λοιπές αποδοχές έχουν συρρικνωθεί είτε μέσα από τις ΣΣΕ (π.χ επίδομα άγονων γραμμών με την υπογραφή της γνωστής εγκάθετης πλειοψηφίας της ΠΝΟ) είτε μονομερώς μια σειρά εταιρίες μείωσαν τις δεδουλευμένες υπερωρίες, τις έξτρα εργασίες και τις ιδιαίτερες αμοιβές.
Συνάδελφοι,
Αυτή η κατάσταση μπορεί και πρέπει να ανατραπεί, η διολίσθηση στα κεκτημένα δικαιώματα δεν πρόκειται να σταματήσει από μόνη της, χρειάζεται ενότητα, συσπείρωση και ανάπτυξη δυναμικών αγώνων και κινητοποιήσεων για να μπει φραγμός στην επιθετικότητα του εφοπλιστικού κεφαλαίου και στην καταστροφική κυβερνητική πολιτική.
Σας καλούμε να πάρετε μέρος στην Συνέλευση στις 30/10/2014 και μέσα από ανοικτή δημοκρατική συζήτηση να καταλήξουμε σε εκείνες τις αποφάσεις που επιβάλουν οι σημερινές συνθήκες.
ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΜΗ ΛΕΙΨΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ