Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Υπό όρους ο φιλικός διακανονισμός ΟΛΠ - Cosco http://www.dealnews.gr/


Ναι μεν, αλλά... θέτει το Ελεγκτικό Συνέδριο

Υπό όρους ο φιλικός διακανονισμός ΟΛΠ - CoscoΔύο όρους έβαλε το Ελεγκτικό Συνέδριο προκειμένου να εγκρίνει το φιλικό διακανονισμό μεταξύ ΟΛΠ και Cosco, όπως προκύπτει από την απόφαση που έφτασε σήμερα στα γραφεία των ενδιαφερομένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ελεγκτικό Συνέδριο ζήτησε η αναστολή της καταβολής του εγγυημένου τιμήματος να τελειώσει το 2021 όταν και θα τεθεί σε λειτουργία το δυτικό τμήμα του προβλήτα 3 που θα κατασκευάσει η Cosco στο πλαίσιο του φιλικού διακανονισμού. Ζήτησε επίσης να πληρώνει ενοίκιο η Cosco και για το δυτικό τμήμα του συγκεκριμένου προβλήτα, κάτι το οποίο δεν περιλαμβάνονταν στην αρχική έκδοση του φιλικου διακανονισμού.

Από τον φιλικό διακανονισμό εξαρτάται και η πρόοδος του διαγωνισμού πώλησης του 67% του ΟΛΠ που βρίσκεται σε εξέλιξη με πέντε ομίλους (μεταξύ των οποίων και η Cosco) να έχουν περάσει στην τελική φάση.


Αρχικά προβλέπονταν πως οι δεσμευτικές προσφορές θα υποβάλλονταν εντός των προσεχών εβδομάδων, αλλά τώρα δίνεται αγώνας ώστε να κατατεθούν μέχρι τέλος του έτους. Ολα δείχνουν πως οι ενδιαφερόμενοι θα είναι ένας ή δύο, δηλαδή η Cosco και πιθανώς η APM Terminals.

Με βάση την αναθεωρημένη συμφωνία με τους Κινέζους, ο Προβλήτας Πετρελαιοειδών χρηματοδοτείται και κατασκευάζεται από τη ΣΕΠ Α.Ε., αλλά παραμένει υπό την εκμετάλλευση του ΟΛΠ.

Με την αναβάθμιση του προβλήτα ΙΙΙ και το νέο εξοπλισμό, το λιμάνι του Πειραιά θα μπορεί πλέον να υποδέχεται πλοία μεταφοράς κοντέινερ νέας τεχνολογίας (15.000 – 18.000 TEU), τα οποία τώρα δεν μπορούν να εξυπηρετούνται στις Προβλήτες του ΟΛΠ και της ΣΕΠ Α.Ε.