Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΛΙΜΑΝΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ( ΟΜ. Υ. Λ. Ε ) ΕΝΩΣΗ ΜΟΝΙΜΩΝ & ΔΟΚΙΜΩΝ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΩΝ ΟΛΠ

         Πειραιάς 14.10.2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και συνολικά η δικομματική Κυβέρνηση, υπακούοντας στα κελεύσματα της COSCO (ΣΕΠ), προχωράει σε έκνομες ενέργειες, προκειμένου να ξεπουλήσει το μεγαλύτερο Λιμάνι της χώρας, τον ΟΛΠ.

Μετά την απόρριψη του «Φιλικού Διακανονισμού» από το Ζ’ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η ΣΕΠ με διαδικασίες πρωτόγνωρες στα δικαστικά χρονικά προσέφυγε στο ΣΤ’ Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου με αίτημα την αναίρεση της πρώτης απόφασης του Ζ’ Κλιμακίου.

Εδώ και είκοσι (20) μέρες Υπουργείο Ναυτιλίας και ΣΕΠ (COSCO) διοχέτευαν στα ΜΜΕ την βεβαιότητα περί τελικής δικαίωσης της ΣΕΠ (COSCO). Ασφαλώς προκαταλάμβαναν την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και ήθελαν να δημιουργήσουν τετελεσμένα.

Παρά την γνώμη του Αντιεπιτρόπου της Επικρατείας για απόρριψη της αίτησης αναιρέσεως της COSCO, το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε σύννομο τον «Φιλικό Διακανονισμό», με την προϋπόθεση να τηρηθούν δύο βασικοί όροι που ρητά αναφέρονται στο σκεπτικό της απόφασης και το οποίο σαφώς επικαλείται η απόφαση.


Συγκεκριμένα :
·       Δικαιολογεί την αναστολή του εγγυημένου τιμήματος, «σε κάθε περίπτωση», μέχρι να τεθεί σε λειτουργία η δυτική πλευρά του Προβλήτα ΙΙΙ που έχει υποχρέωση, βάσει της Σύμβασης Παραχώρησης, να κατασκευάσει η COSCO. Δεν αποδέχεται, λοιπόν, τον όρο που έθετε η COSCO στον «Φιλικό Διακανονισμό» για αναστολή του εγγυημένου τιμήματος μέχρι το ΑΕΠ της χώρας να φθάσει στα επίπεδα του 2008 + 2% κάθε χρόνο.

·       Επιβάλλει, όπως ορθώς έκρινε το Ζ’ Κλιμάκιο, να προστεθεί σχετικός όρος, ώστε να επεκταθεί το σταθερό αντάλλαγμα (ενοίκιο) και στο δυτικό τμήμα του Προβλήτα ΙΙΙ.

Η ΣΕΠ (COSCO) απαιτεί από την Κυβέρνηση και τον ΟΛΠ να γράψουν στα παλαιά των υποδημάτων τους την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Είχε, μάλιστα, το θράσος να στείλει εξώδικο την ώρα που συνεδρίαζε το ΔΣ/ΟΛΠ.

Αν η Κυβέρνηση, ο ΟΛΠ και το ΤΑΙΠΕΔ κάνουν τα κέφια της COSCO έχουμε να κάνουμε με μια καραμπινάτη παρανομία.

Εμείς, ως Συνδικαλιστικό Κίνημα, πέρα από την διαφωνία μας για τον «Φιλικό Διακανονισμό» και συνολικά με την ιδιωτικοποίηση, θα απαντήσουμε δυναμικά στις έκνομες ενέργειες των υπευθύνων.

Τέλος επισημαίνουμε ότι η Κυβέρνηση με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) προσπαθεί για δεύτερη φορά να προχωρήσει στην αλλαγή της Σύμβασης Παραχώρησης της Λιμενικής Ζώνης μεταξύ ΟΛΠ και Ελληνικού Δημοσίου παραβιάζοντας νόμους και προβλεπόμενες διαδικασίες.

Συγκεκριμένα σε σχετική απόφαση αναφέρει : «Αποφασίζουμε την σύσταση Ομάδας Εργασίας για την αναδιαμόρφωση των όρων Σύμβασης Παραχώρησης, που θα προταθεί για να υπογραφεί μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΟΛΠ, μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΠ». Αναθέτει, μάλιστα, ρόλο συνεργάτη στην Ομάδα Εργασίας του ΟΛΠ και ορίζει νομικό σύμβουλο του ΟΛΠ τον νομικό σύμβουλο του ΥΝΑ κ. Πολίτη.

Είναι πράγματι θλιβερό και συνάμα πολιτικά γελοίο να βάζουν οι υπουργοί την υπογραφή τους κάτω από ένα τέτοιο κείμενο. Είναι φανερό ότι μπροστά στην αγωνία τους να «προκάνουν» το ξεπούλημα του Λιμανιού προχωρούν σε αλλεπάλληλα πολιτικά και νομικά πραξικοπήματα.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις ζητήσαμε ήδη κατεπείγουσα συνάντηση με τον Υπουργό Ναυτιλίας για να απαιτήσουμε να σταματήσει τις έκνομες και πραξικοπηματικές ενέργειες.

Δηλώνουμε, ότι πέραν της συνολικής διαφωνίας μας για το «Φιλικό Διακανονισμό», εάν το ΥΝΑ, ο ΟΛΠ και το ΤΑΙΠΕΔ, κατ’ εντολή της COSCO, προχωρήσουν  αγνοώντας το Ελεγκτικό Συνέδριο και όλα αυτά που ορίζει η απόφασή του, θα κινηθούμε νομικά κατά παντός υπευθύνου, αλλά και δυναμικά με πρωτόγνωρες κινητοποιήσεις διαρκείας.

Καλούμε τους Υπουργούς να ανακαλέσουν την απαράδεκτη, ανερμάτιστη και μη νόμιμη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την διαδικασία της Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ ΟΛΠ και Ελληνικού Δημοσίου.

Για όλα αυτά θα ενημερώσουμε τα πολιτικά κόμματα και θα τα καλέσουμε να εμποδίσουν εντός του Κοινοβουλίου τα επιχειρούμενα πραξικοπήματα.

Τώρα πλέον ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του και οι ευθύνες ανήκουν αποκλειστικά στην Κυβέρνηση.


ΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΩΛΗΘΟΥΝ

ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ