Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

NIKOΣ TΣAKOΣ: «Έρχονται δύο θετικά χρόνια για την αγορά και την TEN» 29/11/2014


NIKOΣ TΣAKOΣ: «Έρχονται δύο θετικά χρόνια για την αγορά και την TEN»«Έρχονται δύο σημαντικά θετικά χρόνια στη ναυτιλιακή αγορά» δήλωσε ο Νίκος Τσάκος, ο οποίος εξελέγη πριν από λίγες μέρες πρόεδρος της Intertanko, της Διεθνούς Ένωσης Πλοιοκτητών Δεξαμενόπλοιων.

Η καμπύλη προσφοράς και ζήτησης βρίσκεται τελικά σε ισορροπία, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη της Tsakos Energy Navigation, και έτσι βλέπει μία πιο αισιόδοξη εικόνα σε σχέση με την κατάσταση που επικρατούσε πριν από δύο χρόνια, όπως τόνισε στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της εισηγμένης στη Ν. Υόρκη ναυτιλιακής του εταιρίας.

Εξήγησε ότι η ΤΕΝ κερδίζει, τώρα, όσα κέρδιζε το 2004, δηλαδή προ κρίσης, αλλά, πρόσθεσε και την «άλλη όψη του ίδιου νομίσματος»:


Η μείωση στην τιμή του πετρελαίου, σύμφωνα με τον Νίκο Τσάκο, είναι θετική για τους πλοιοκτήτες δεξαμενοπλοίων, αν και χαρακτηρίζει παράξενο το φαινόμενο για τους ίδιους, να παρατηρούν ταυτόχρονα και μια πτώση στην αξία των μετοχών τους. Προσπαθεί, όπως λέει, να εξηγήσει σε όλους ότι μια τέτοια «προσαρμογή» είναι λάθος...

Ο Νίκος Τσάκος, γιος του καπετάν Παναγιώτη Τσάκου, φάνηκε μάλιστα αισιόδοξος για το μέλλον, καθώς, εν μέσω της οικονομικής κρίσης στον πλανήτη, θεωρεί ότι η ΤΕΝ αποκτά ένα «μαξιλάρι» δύο ετών, ικανό να την βοηθήσει για να αντέξει σε κάθε ...«θαλασσοταραχή».

Η ΤΕΝ κατάφερε να «γυρίσει» από τις περσινές ζημιές των 1,4 εκατ. δολαρίων στο 3ο τρίμηνο, σε κέρδη ύψους 5,2 εκατ. δολ.

ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ 18 ΕΤΩΝ

Κατά τον απολογισμό της Tsakos Energy Navigation, ο Νίκος Τσάκος, επισήμανε ότι στα 21 χρόνια της εισηγμένης, τα 18 από αυτά εμφάνισε σημαντική κερδοφορία και μόνο τα 3 ήταν δύσκολα.

Η ανακοίνωση του στοιχείου αυτού, έδωσε την ευκαιρία στον Έλληνα εφοπλιστή να αποκαλύψει ότι η ΤΕΝ πλησιάζει προς ένα «κομβικό σημείο» για το μέλλον, που όπως είπε «μπορεί να είναι πολύ κοντά» και αναφέρθηκε στο νέο εταιρικό σχήμα, σε συνδυασμό με τα θετικά σχόλια που αποσπά η εταιρεία για την παρουσία της στον τομέα του υγροποιημένου αερίου (LNG).

Ο Νίκος Τσάκος ενημέρωσε, επίσης, τους συνομιλητές του για το γεγονός ότι η ΤΕΝ διαπραγματεύεται συμβόλαια για δυο πλοία της και ελπίζει ότι τα deals δουλειά θα ολοκληρωθούν πριν από το τέλος του Ιανουαρίου.

Απέφυγε να μπει σε λεπτομέρειες, ωστόσο, ανέφερε πως οι ναυλώσεις θα είναι «κατάλληλες για το νέο εταιρικό σχήμα» και υποδηλώνουν μια διάρκεια μίνιμουμ 5 ετών.

Η Tsakos Energy Navigation φιλοδοξεί ότι το νέο εταιρικό σχήμα θα ολοκληρώσει την δημόσια εγγραφή του στο πρώτο 6μηνο του 2015.

Ο Νίκος Τσάκος σχολιάζει, πάντως, ότι το listing θα πρέπει να υλοποιηθεί όταν να επανέλθει η χρηματιστηριακή αγορά, διότι οι σημερινές τιμές απέχουν πολύ, από αυτό που η ΤΕΝ επιθυμεί...