Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Συναγερμός σήμανε στις 4.00 τα ξημερώματα 45 ναυτικά μίλια από την Κέρκυρα, σε ιταλικά χωρικά ύδατα, όπου εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο επιβατηγό «Norman Ατλαντικού», συμφερόντων της εταιρείας «AGENZIA ARCHABUGI», αρκετή ώρα αφότου το πλοίο σάλπαρε από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

Στο ιταλικό πλοίο που είχε αναχωρήσει στις 5:30 το απόγευμα από την Πάτρα με προορισμό την Ανκόνα της Ιταλίας μέσω Ηγουμενίτσας, επέβαιναν 411 επιβάτες, 55 άτομα πλήρωμα ενώ μεταφέρονταν συνολικά 222 οχήματα.Στο σκάφος σήμανε συναγερμός και το πλήρωμα ξεκίνησε διαδικασίες εκκένωσης. Μέχρι τώρα η εκκένωση συνεχίζεται κανονικά ενώ έχε δοθεί προτεραιότητα στις γυναίκες και στα παιδιά. Tην όλη επιχείρηση συντονίζουν οι λιμενικές αρχές του Μπάρι.

Δίπλα στο «Νorman Αtlantic», βρίσκονται επτά παραπλέοντα πλοία ενώ σε ένα από αυτά το «Πνεύμα του Πειραιά» γίνεται ήδη επιβίβαση επιβατών.


Τα επτά πλοία που βρίσκονται στο σημείο προσπαθούν να φτιάξουν πολιορκητικό κλοιό γύρω από το φλεγόμενο επιβατηγό οχηματαγωγό για να αντιμετωπίσουν τις κακές καιρικές συνθήκες στη θαλάσσια περιοχή, προκειμένου να γίνει η ασφαλής αποβίβαση όλων των επιβατών.

Έως τώρα από το πλοίο έχουν αποβιβαστεί 150 επιβάτες.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, δόθηκε εντολή να σπεύσουν στο σημείο ένα C-130 και έξι ελικόπτερα. Πρόκειται μεταξύ άλλων για 3 ελικόπτερα ΑΒ-205 της Πολεμικής Αεροπορίας, ένα ελικόπτερο S-70 Aegean Hawk του Πολεμικού Ναυτικού, ένα ελικόπτερο Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας.
Επίσης στο «Norman Ατλαντικού» έχει πλησιάσει ένα πλοίο των Μινωικών Γραμμών το οποίο θα παραλάβει ορισμένους από τους επιβάτες μέσω λέμβων και πλωτά του Λιμενικού. 

Αυτή τη στιγμή οι προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς γίνονται από το πλήρωμα με τα ιδία μέσα του πλοίου. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η φωτιά ξέσπασε στο γκαράζ του πλοίου. 

Οι Έλληνες επιβάτες είχαν αγοράσει εισιτήρια από Ηγουμενίτσα για Ανκόνα με πλοίο της ΑΝΕΚ Lines, ωστόσο το ιταλικό φέρι ήταν αυτό που ανέλαβε να τους μεταφέρει.

πηγή: http://www.zougla.gr/