Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Οι τράπεζες λύνουν… κάβους 4/12/2014

Δηλώνουν έτοιμες να χρηματοδοτήσουν τη ναυτιλία

Οι τράπεζες λύνουν… κάβουςΣτη θάλασσα ρίχνονται εκ νέου οι τράπεζες οι οποίες μελετούν προοπτικές χρηματοδότησης της ναυτιλίας, από το νέο κιόλας έτος, μετά από μία μακρά περίοδο απομόχλευσης λόγω κρίσης.

Η πτώση των ναύλων, η μείωση των αξιών-τιμών των πλοίων, οι χαμηλές προσδοκίες για το μέλλον της ναυλαγοράς, οι αυξημένες παραγγελίες για νεότευκτα αλλά και οι περισσότερες, έναντι των διαλύσεων, προσθήκες νέων πλοίων επηρέασαν τα τελευταία χρόνια την ναυτιλιακή χρηματοδότηση διεθνώς.

Σημειώνεται ότι η έκθεση των εγχώριων τραπεζών στον ναυτιλιακό κλάδο υπολογίζεται σε περίπου 10 δισ. ευρώ, αποτελώντας περίπου το 25% του συνολικού τραπεζικού δανεισμού των επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων.


Στο περιθώριο του forum, «Looking globally from Athens» που πραγματοποιήθηκε χθες στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, έγινε σαφές πως αναμένεται βελτίωση των προοπτικών του ναυτιλιακού κλάδου ύστερα από 6 χρόνια βαθιάς κρίσης και μετά και την πρόσφατη μεγάλη υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου που περιορίζει τα κόστη της ποντοπόρου.

Μεταξύ των τραπεζιτών που βρέθηκαν στην εκδήλωση ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς αλλά και κορυφαία στελέχη των DVB Bank, HSH Nordbank AG, και Royal Bank of Scotland.