Σάββατο 17 Μαΐου 2014

Ανωμερίτης: «Η κερδοφόρα πορεία του ΟΛΠ θα συνεχισθεί και το 2014»

Αθήνα
«Η κερδοφόρα πορεία του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς ΑΕ (ΟΛΠ ΑΕ) θα συνεχισθεί και το 2014, παρά τη συνεχιζόμενη κρίση της ελληνικής οικονομίας στο χώρο των μεταφορών», τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού, Γιώργος Ανωμερίτης, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα χρήσης του 2013, στο πλαίσιο της παρουσίασης στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Eνστάσεις από το…Μαϊάμι για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ




Η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και του ΟΛΘ αποτελεί  ένα μεγάλο αγκάθι αφού μπορεί να είναι μια επιταγή της Τρόικας όμως οι παροικούντες στα λιμάνια, επιχειρηματίες και εργαζόμενοι έχουν αντίθετη άποψη.

Μάλιστα το θέμα έχει πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις αφού έφθασε μέχρι το Μαϊάμι εκεί που οι  εταιρείες-κολοσσοί της κρουαζιέρας, στη διάρκεια της μεγαλύτερης έκθεσης Κρουαζιέρας, της Seatrade στο ΜΙΑΜΙ, επανέλαβαν έντονα όσα έχουν αναφέρει δημόσια τα δύο τελευταία χρόνια, ότι τάσσονται κατά των ιδιωτικοποιήσεων υποδομών κρουαζιεροπλοίων και δεν έκρυψαν ότι μια τέτοια κίνηση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τους προγραμματισμούς τους για προσεγγίσεις κρουαζιεροπλοίων στο λιμάνι του Πειραιά που σήμερα  δέχεται και εξυπηρετεί περίπου το 60% των ετήσιων προσεγγίσεων κρουαζιεροπλοίων στην Ελλάδα χώρα μας.
«Τα όσα επιχειρούνται σήμερα στην ΟΛΠ ΑΕ και στην ΟΛΘ ΑΕ, αποτελούν πεντακάθαρα απλοϊκή μετατροπή δύο κρατικών μονοπωλίων σε ιδιωτικά μονοπώλια και με κανένα τρόπο συνιστούν νέα και σωστή λιμενική πολιτική.  Δύο κερδοφόρες δημόσιες επιχειρήσεις αντί να υποβοηθηθούν στη μετεξέλιξή τους στην ουσία διαλύονται. Αντ’ αυτού πάμε να δημιουργήσομε ένα «Ελληνικό Λιμενικό Σύστημα» εκτός πλαισίου των όσων εφαρμόζουν όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης»  επισημαίνει ο Μιχάλης Λάμπρος  Γενικός Διευθυντής MAJESTIC INTERNATIONAL CRUISES INC. και αντιπρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας:
«Τα λιμάνια στην Ενωμένη Ευρώπη έχουν ποικίλες νομικές μορφές, κυρίως όμως αυτή της Ανώνυμης Εταιρείας. Από άποψη μετοχικής σύνθεσης είναι κατά 90% δημοσίου χαρακτήρα, κατά 7% πλήρως κρατικά και κατά 3% πλήρως ιδιωτικά.  Σε παγκόσμιο επίπεδο μόνο 2% είναι ιδιωτικά λιμάνια.

Σάββατο 10 Μαΐου 2014