Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Επιτρέπεται η μεταφορά της κανονικής άδειας σε επόμενο έτος; 28/11/2014


Η κανονική άδεια των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, πρέπει να εξαντληθεί από 1 Ιανουαρίου μέχρι 31 Δεκεμβρίου, κάθε έτους.
Ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να χορηγήσει μέχρι τέλος του έτους την άδεια, ακόμη κι αν ο εργαζόμενος δεν τη ζητήσει.
Μεταφορά της άδειας στο επόμενο ή σε άλλο  ημερολογιακό έτος, δεν επιτρέπεται ακόμη και αν υπάρχει συγκατάθεση του εργαζόμενου.
Επίσης είναι άκυρη οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου για εγκατάλειψη από τον εργαζόμενο του δικαιώματος του για λήψη της άδειας. (Α.Ν. 539/45 αρ. 5 παρ.1)

Ξανά στο "ΕΡΓΑΝΗ" ηλεκτρονικά τα προγράμματα εργασίας 28/11/2014


Ψηφίστηκε η τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας στο νομοσχέδιο «Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία και άλλες διατάξεις», με την οποία προβλέπεται ότι σε περίπτωση αλλαγής ή τροποποίησης του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, ο εργοδότης υποχρεούται να καταχωρίσει στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» της υποπαραγράφου ΙΑ.3 της παραγράφου Ι.Α. του άρθρου πρώτου του νόμου 4152/2013 (ΦΕΚ Α 107) συμπληρωματικούς πίνακες προσωπικού ως προς τα μεταβληθέντα στοιχεία, το αργότερο ως και την ίδια ημέρα της ημέρας αλλαγής ή τροποποίησης του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας και σε κάθε περίπτωση πριν την ανάληψη υπηρεσίας από τους εργαζόμενους.

Απεργία εργαζόμενου και συνέπειες 27/11/2014


Τα χρονικά διαστήματα, κατά τα οποία ο μισθωτός απέχει από την εργασία του λόγω απεργίας ή ανωτέρας βίας, θεωρούνται ως χρόνος απασχόλησης και δεν συμψηφίζονται με τις ημέρες κανονικής αδείας που δικαιούται να λάβει ο μισθωτός (άρθρο 2 παράγρ. 6 του ΑΝ 539/45 και άρθρο 7 του Π.Δ 88/99).
Η διάταξη αφορά τη συμμετοχή σε νόμιμη απεργία, καθώς ο μισθωτός ασκεί νόμιμο δικαίωμα προβλεπόμενο από τις διατάξεις του Ν. 1264/82 (απεργία που έχει κηρυχθεί από νόμιμα συνεστημένη συνδικαλιστική οργάνωση κατά τις νόμιμες διατυπώσεις) και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να απωλέσει δικαιώματα που πηγάζουν από τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας, λόγω της συμμετοχής του στην απεργία.
Επίσης τι ίδιο ισχύει και σε περίπτωση προσβολής της απεργίας στα Δικαστήρια και μέχρι της κήρυξής της ως παράνομης ή καταχρηστικής.
Αντίθετα η αποχή λόγω παράνομης απεργίας συνιστά αδικαιολόγητη απουσία από την εργασία.

πηγή: http://www.ergasiaka-gr.net/2014/11/Apergia-ergazomenoy-kai-synepeies.html#ixzz3KXNORQq0
                                                             ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ               28/11/2014
             
Η χθεσινή βεβιασμένη κίνηση της Διοίκησης του ΟΛΠ, της COSCO και του ΥΝΑ για υπογραφή της συμφωνίας του «Φιλικού Διακανονισμού» και μάλιστα ημέρα απεργίας φανερώνει την αγωνία τους να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.

Συγκεκριμένα :

• Ο «Φιλικός Διακανονισμός» λειτουργεί αποκλειστικά υπέρ των συμφερόντων της COSCO, αφού αναλαμβάνει επιλεκτικά και χωρίς κανένα διαγωνισμό το έργο επέκτασης του Προβλήτα ΙΙΙ.
• Απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής του «εγγυημένου τιμήματος», το οποίο αποτελούσε τουλάχιστον δεδομένο για τα οικονομικά του ΟΛΠ και κατ’ επέκταση του Δημοσίου.
• Είναι νομικά δεδομένο, από όλες τις νομικές γνωμοδοτήσεις, ότι ακόμα και ο όρος που θέτει το Ελεγκτικό Συνέδριο για αναστολή του «εγγυημένου τιμήματος» μέχρι το 2021 (καταληκτικό έτος λειτουργίας του Προβλήτα ΙΙΙ) με την τελευταία απόφαση του ΔΣ/ΟΛΠ και της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων του ΟΛΠ παρατείνεται πέρα από το 2021.
• Η Γενική Συνέλευση της 25ης Νοεμβρίου, η οποία υποστηρίζεται ότι πραγματοποιήθηκε, σε καμία περίπτωση δεν πληροί  όρους διαφάνειας και δημοσιότητας. Άλλωστε κανένας από τους απλούς μετόχους δεν την αντιλήφθηκε.

Το Συνδικαλιστικό Κίνημα των Λιμανιών
θα συνεχίσει αταλάντευτα και θα εντείνει τον αγώνα σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, κινηματικό, νομικό – κατά του λεγόμενου «Φιλικού Διακανονισμού» και της επιχειρούμενης εγκληματικής πολιτικής πώλησης του 67% του μετοχικού κεφαλαίου των Λιμανιών.

Κατασχέθηκαν 90.000.000 λαθραία τσιγάρα 29/11/2014


tsigara lathraiaΛαθραία τσιγάρα, αρκετά να «ντουμανιάσει» όλη η χώρα, πιάστηκαν το πρωί του Σαββάτου, στα «δίχτυα» του Λιμενικού Σώματος μετά από συντονισμένη επιχείρηση, που έγινε στην Πάχη Μεγάρων.

Πλωτά του Λιμενικού και άνδρες της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του ΛΣ έκαναν αιφνιδιαστικό «μπλόκο» σε ένα οχηματαγωγό, το οποίο είχε φορτωμένες 9 νταλίκες, γεμάτες με λαθραία τσιγάρα.
Η καταμέτρηση του παράνομου φορτίου δεν έχει ολοκληρωθεί. Ωστόσο, υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 90 εκατομμύρια πακέτα και οι διαφυγόντες δασμοί φτάνουν τα 30 εκατομ. €.


Οι λιμενικοί μετά από πληροφορίες, που είχαν, έστησαν «καρτέρι» στην περιοχή της Αγίας Τριάδας, στην Πάχη Μεγάρων, περιμένοντας το σκάφος, το οποίο, άλλαζε συνεχώς ονόματα και σημαίες ώστε να μην μπορεί να εντοπιστεί. Επίσης, είχε απενεργοποιημένο το σύστημα αυτόματου εντοπισμού (AIS) ώστε να μην καταγράφεται η πορεία του.

Επιλέξαμε Cosco, στείλαμε Maersk στη Τουρκία! 27/11/2014


Ο «γίγαντας» από την Δανία, η AP Moeller-Maersk, που μαζί με την ιταλοελβετική Mediterranean SC (MSC) έχουν σχηματίσει μια πανίσχυρη «συμμαχία» στον χώρο του κοντέινερ,  στρέφεται, πλέον, προς τα λιμάνι της Τουρκίας.

Όπως μετέδωσε το Bloomberg η δανέζικη εταιρεία μέσω του διαχειριστή λιμένων APM Terminals, η οποία έχει καταθέσει προσφορά και για την εξαγορά του 67% των μετοχών του ΟΛΠ, ενδιαφέρεται να αγοράσει περισσότερα λιμάνια στην Τουρκία, όπου ο όγκος των κοντέινερ αυξάνεται δύο φορές ταχύτερα από την οικονομία.

Η «στροφή» αυτή έρχεται να δημοσιοποιηθεί μια μόλις μέρα μετά την ανακοίνωση για την προώθηση του λεγόμενου «φιλικού διακανονισμού» ανάμεσα στον ΟΛΠ και την Cosco, ο οποίος καθιστά την κινέζικη εταιρεία πανίσχυρη στον χώρο του κοντέινερ στον Πειραιά.

Είναι προφανές ότι οι εξελίξεις προδιαγράφονται θεαματικές λόγω του ανταγωνισμού ανάμεσα στην ευρωπαϊκή «συμμαχία» και την κινέζικη εταιρεία και μένει να δούμε εάν τα οφέλη της Ελλάδας θα είναι μεγαλύτερα από αυτά της Τουρκίας.

«Παράπλευρες απώλειες» λόγω αέριων ρύπων… 30/11/2014


T«Παράπλευρη απώλεια» ή αρχή νέων εξελίξεων στο short sea shipping; Γεγονός είναι ότι στα τέλη του έτους η Δανέζικων συμφερόντων Transfennica ανακοίνωσε ότι σταματά τις δρομολογιακές της συνδέσεις μεταξύ Bilbao, Portsmouth, και Zeebrugge καθώς από την 1-1-15 θα ισχύσουν οι νέοι κανονισμοί για καύσιμα και αέριους ρύπους στα λιμάνια της Β. Ευρώπης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο δίμηνο το θέμα της εφαρμογής του νέου καθεστώτος στα λιμάνια της Β. Ευρώπης αποτελεί αντικείμενο συζητήσεων μεταξύ υψηλόβαθμων στελεχών ναυτιλιακών επιχειρήσεων πλοία των οποίων καλύπτουν συνδέσεις βόρειων και νότιων (Μεσόγειος) λιμένων της ΕΕ αλλά και γενικότερα μεταξύ στελεχών της λιμενικής βιομηχανίας που διαβλέπουν την ανάπτυξη ενός ιδιότυπου ανταγωνισμού μεταξύ των λιμένων ελέω της πολιτικής των καθαρών καυσίμων αλλά και των αέριων ρύπων. Όλα αυτά πάντως έρχονται να δικαιώσουν εκείνους που ευθείς εξ αρχής είχαν τοποθετηθεί κατά των όποιων αποσπασματικών-περιφερειακών πολιτικών της ΕΕ, οι οποίοι και υπεραμύνονται της λήψης μέτρων μέσα από τις διαδικασίες του ΙΜΟ για ευνόητους λόγους. Προς το παρόν είναι άγνωστο αν το «παράδειγμα» της

Minoan Lines: Βελτιωμένη εικόνα και επιστροφή στην κερδοφορία 29/11/2014


minoan_lines_knossos_palace_• Αύξηση 5,6% του Κύκλου Εργασιών
• Αύξηση 43,2% της Λειτουργικής Κερδοφορίας (EBITDA) στα € 17,6 εκ. έναντι € 12,3 εκ. το εννεάμηνο του 2013.
• Καθαρά Κέρδη μετά από φόρους € 2,2 εκ. (Βελτίωση €7,5 εκ. σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013).

Το εννεάμηνο του 2014 αποτέλεσε μια περίοδο κατά την οποία συνεχίστηκε η βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Εταιρείας, τόσο ως προς τον κύκλο εργασιών όσο και ως προς τα λειτουργικά και καθαρά κέρδη μετά από φόρους.

Ειδικότερα, σε ενοποιημένο επίπεδο, ο κύκλος εργασιών της Minoan Lines για το εννεάμηνο του 2014 διαμορφώθηκε σε € 134,9 εκ. έναντι € 127,8 εκ. το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2013, σημειώνοντας αύξηση 5,6% (+ € 7,1 εκ.).

NIKOΣ TΣAKOΣ: «Έρχονται δύο θετικά χρόνια για την αγορά και την TEN» 29/11/2014


NIKOΣ TΣAKOΣ: «Έρχονται δύο θετικά χρόνια για την αγορά και την TEN»«Έρχονται δύο σημαντικά θετικά χρόνια στη ναυτιλιακή αγορά» δήλωσε ο Νίκος Τσάκος, ο οποίος εξελέγη πριν από λίγες μέρες πρόεδρος της Intertanko, της Διεθνούς Ένωσης Πλοιοκτητών Δεξαμενόπλοιων.

Η καμπύλη προσφοράς και ζήτησης βρίσκεται τελικά σε ισορροπία, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη της Tsakos Energy Navigation, και έτσι βλέπει μία πιο αισιόδοξη εικόνα σε σχέση με την κατάσταση που επικρατούσε πριν από δύο χρόνια, όπως τόνισε στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της εισηγμένης στη Ν. Υόρκη ναυτιλιακής του εταιρίας.

Εξήγησε ότι η ΤΕΝ κερδίζει, τώρα, όσα κέρδιζε το 2004, δηλαδή προ κρίσης, αλλά, πρόσθεσε και την «άλλη όψη του ίδιου νομίσματος»:

O κομβικός ρόλος της Attica στην «επόμενη μέρα» της ακτοπλοΐας 29/11/2014


O κομβικός ρόλος της Attica στην «επόμενη μέρα» της ακτοπλοΐαςΙσχυροποιεί την θέση της πριν από το κρίσιμο «crash test» του μακρύ χειμώνα και τις εξελίξεις της Άνοιξης

H δημιουργία ενός νέου σχήματος που θα αναλάβει το «χρίσμα» του «εθνικού υπερπρωταθλητή» στον πολύπαθο κλάδο της ελληνικής ακτοπλοΐας εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα βασικά σενάρια της εποχής. Mια νέα εξαιρετικά δύσκολη χρονική περίοδος ξεκίνησε, ήδη, για τους ακτοπλόους, αφού, η κάθετη πτώση της δραστηριότητας τους, στην διάρκεια των χειμερινών μηνών, εξελίσσεται για τις εταιρίες σε «τεστ επιβίωσης».

O φετινός χειμώνας αναμένεται... μακρύς και αναπόφευκτα όσοι αποδειχθούν δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις πιέσεις, θα «υποχρεωθούν» να επανεξετάσουν το ενδεχόμενο να καταλήξουν υπό την «σκέπη» των πιο «δυνατών παικτών».

Σε αυτή την διαδικασία η Attica Group αποκτά ένα «συγκριτικό πλεονέκτημα» έναντι των ανταγωνιστών της, ικανό να της προσφέρει τον ρόλο του «δυνατού παίκτη», αν όχι του πρωταγωνιστή στις επικείμενες διεργασίες της «επόμενης ημέρας».

Παραγγελίες 12 εκατ. από κορεατικά ναυπηγεία σε ελληνικές εταιρείες 28/11/2014


Τα 12 εκατ. δολάρια αγγίζουν οι παραγγελίες από κορεατικά ναυπηγεία προς τις ελληνικές εταιρείες ναυτιλιακού εξοπλισμού στο πλαίσιο συμπερίληψή τους στους καταλόγους προμηθευτών των κορεατικών, ιαπωνικών και κινεζικών ναυπηγείων.
Αυτό ανέφερε ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών Π. Μίχαλος, ως κεντρικός ομιλητής στο συνέδριο «Greek Exports Conference 2014», που διοργανώνει η Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων και το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών.
Στην ομιλία του, αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων και την αύξηση του μεριδίου των ελληνικών εξαγωγών.

Αυξητικά κερδοφόρο για τον ΟΛΠ Α.Ε. το 9μηνο του 2014 28/11/2014


Αυξητικά κερδοφόρο για τον ΟΛΠ Α.Ε. το 9μηνο του 2014Αύξηση 111,59% στα χρηματικά του διαθέσιμα (48,4 εκ. ευρώ)
  Αύξηση κατά 6,36% των κερδών του μετά από φόρους παρουσίασε στη χρήση του 9μήνου 2014 ο ΟΛΠ Α.Ε. έναντι της αντίστοιχης περιόδου Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου του 2013.
Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 10.399.068,30 ευρώ ενώ τα κέρδη μετά από φόρους σε 8.644.271,55 ευρώ, έναντι 8.127.580,32 ευρώ του 2013.
Ο κύκλος εργασιών παρουσίασε μείωση και ανήλθε σε 79.984.317,66 ευρώ έναντι 81.875.864,00 το 2013.
  Τα λειτουργικά έξοδα  της περιόδου παρουσίασαν μείωση κατά 5,35% έναντι του 2013, ενώ η πραγματική μείωση του κόστους μισθοδοσίας 4,62%.
  Οι αναλώσεις υλικών και ανταλλακτικών αυξήθηκαν κατά 1,15%, ενώ οι αποσβέσεις μειώθηκαν κατά 8,08%.

Τι λέει η ΠΕΝΕΝ για τον φιλικό διακανονισμό


Τι λέει η ΠΕΝΕΝ για τον φιλικό διακανονισμόΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Γ.Γ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΑΝΤΩΝΗ ΝΤΑΛΑΚΟΓΕΩΡΓΟΥ

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΙΛΙΚΟ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟ
ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΝΤΕ ΦΑΚΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ
ΣΤΟΝ ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΟ ΟΜΙΛΟ ΤΗΣ COSCO


Η Δικομματική κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου προχωρά ακάθεκτη στο ξεπούλημα του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας μας. Με εκτελεστικά όργανα τον ΥΝΑ Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και τον Πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΠ Γιώργο Ανωμερίτη επέλεξαν και αποφάσισαν να κάνουν δεκτό τον φιλικό διακανονισμό όπως τον πρότειναν οι εκπρόσωποι της κινέζικης πολυεθνικής COSCO.
Στην ουσία με την επαίσχυντη αυτή πράξη τους αγνοήθηκαν, παρακάμφθηκαν και ακυρώθηκαν τόσο οι τεκμηριωμένες θέσεις της νομικής υπηρεσίας του ΟΛΠ όσο και αυτές ακόμη οι ενστάσεις που είχε διαπιστώσει πρόσφατα το ελεγκτικό συνέδριο.

Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑΣ 28/11/2014

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΛΙΜΑΝΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΟΜ.Υ.Λ.Ε.)
ΕΝΩΣΗ ΜΟΝΙΜΩΝ & ΔΟΚΙΜΩΝ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΩΝ Ο.Λ.Π.
             
Η χθεσινή βεβιασμένη κίνηση της Διοίκησης του ΟΛΠ, της COSCO και του ΥΝΑ για υπογραφή της συμφωνίας του «Φιλικού Διακανονισμού» και μάλιστα ημέρα απεργίας φανερώνει την αγωνία τους να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.

Συγκεκριμένα :

·       Ο «Φιλικός Διακανονισμός» λειτουργεί αποκλειστικά υπέρ των συμφερόντων της COSCO, αφού αναλαμβάνει επιλεκτικά και χωρίς κανένα διαγωνισμό το έργο επέκτασης του Προβλήτα ΙΙΙ.
·       Απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής του «εγγυημένου τιμήματος», το οποίο αποτελούσε τουλάχιστον δεδομένο για τα οικονομικά του ΟΛΠ και κατ’ επέκταση του Δημοσίου.
·       Είναι νομικά δεδομένο, από όλες τις νομικές γνωμοδοτήσεις, ότι ακόμα και ο όρος που θέτει το Ελεγκτικό Συνέδριο για αναστολή του «εγγυημένου τιμήματος» μέχρι το 2021 (καταληκτικό έτος λειτουργίας του Προβλήτα ΙΙΙ) με την τελευταία απόφαση του ΔΣ/ΟΛΠ και της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων του ΟΛΠ παρατείνεται πέρα από το 2021.
·       Η Γενική Συνέλευση της 25ης Νοεμβρίου, η οποία υποστηρίζεται ότι πραγματοποιήθηκε, σε καμία περίπτωση δεν πληροί  όρους διαφάνειας και δημοσιότητας. Άλλωστε κανένας από τους απλούς μετόχους δεν την αντιλήφθηκε.

Το Συνδικαλιστικό Κίνημα των Λιμανιών θα συνεχίσει αταλάντευτα και θα εντείνει τον αγώνα σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, κινηματικό, νομικό – κατά του λεγόμενου «Φιλικού Διακανονισμού» και της επιχειρούμενης εγκληματικής πολιτικής πώλησης του 67% του μετοχικού κεφαλαίου των Λιμανιών.

8 συλλήψεις τα ξημερώματα στην Ηγουμενίτσα


Στον εντοπισμό και τη σύλληψη δύο (02) διακινητών και έξι (06) παράνομων μεταναστών προέβησαν, στελέχη του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στην πύλη λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας.

Συγκεκριμένα, κατόπιν διενέργειας ελέγχου, συνελήφθησαν από στελέχη της Λιμενικής Αρχής Ηγουμενίτσας, 35χρονος αλλοδαπός οδηγός φορτηγού οχήματος με επικαθήμενο (ψυγείο) και ο 25χρονος αλλοδαπός συνοδηγός του, διότι διαπιστώθηκε πως μετέφεραν, έξι (06) παράνομους μετανάστες, οι οποίοι εντοπίστηκαν εντός του φορτίου (ακτινίδια) και επίσης συνελήφθησαν, διότι στερούνταν ταξιδιωτικά έγγραφα, με σκοπό να τους μεταφέρει παράνομα στο εξωτερικό.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, κατασχέθηκε το ανωτέρω όχημα.

πηγή:http://radio-igoumenitsa-892.blogspot.gr/