Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Κινέζος μεγιστάνας πίσω από τη Διώρυγα της Νικαράγουα


Ο 42χρονος κινέζος δισεκατομμυριούχος Wang Jing ηγείται του μεγαλεπήβολου σχεδίου για την κατασκευή της νέα Διώρυγας της Νικαράγουα.

Σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο BBC, ο κινέζος μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών, ανέφερε πως αισθάνεται μεγάλη πίεση, καθώς παρά την ενδελεχή προετοιμασία, προβλήματα σίγουρα θα ανακύψουν μέχρι την ολοκλήρωση του έργου. Παρόλα αυτά, ο κ. Wang εμφανίστηκε αισιόδοξος, σημειώνοντας πως η εταιρεία του “HKND” θα καταφέρει να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις.

Το τιτάνιο έργο της δημιουργίας της νέας Διώρυγας, αναμένεται να κοστίσει 50 δις δολάρια, ενώ η κατασκευή θα διαρκέσει 5 χρόνια. Το νέο κανάλι θα είναι τριπλάσιο σε μήκος από το κανάλι του Παναμά, ενώ παράλληλα θα διαθέτει το απαραίτητο βάθος και πλάτος, προκειμένου να εξυπηρετεί τα μεγάλα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Με βάση τη συμφωνία με τη κυβέρνηση της Νικαράγουα, η HKND θα διαχειρίζεται το κανάλι για 100 έτη.



Αναφορικά με όσους εκφράζουν το σκεπτικισμό τους για την οικονομική βιωσιμότητα του έργου, ο κινέζος δισεκατομμυριούχος, επεσήμανε πως το 90% του παγκόσμιου εμπορίου πραγματοποιείται δια θαλάσσης και η νέα διώρυγα θα ενώνει τη Δύση με την Ανατολή.

Οι εργασίες κατασκευής αναμένεται να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό, μετά από τη δημοσίευση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.


27-3-2015

http://www.naftikachronika.gr/