Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

«Θολό τοπίο» η τύχη του Λιμένα Πειραιώς


«Θολό τοπίο» η τύχη του Λιμένα ΠειραιώςΠόλεμος αντικρουόμενων δηλώσεων από κυβερνητικά στελέχη – Εκνευρισμός από τα «ήξεις - αφήξεις» στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων

Αναστάτωση, τόσο στο εσωτερικό της κυβέρνησης όσο και στην αντιπολίτευση και τους ενδιαφερομένους φορείς, δημιούργησε το χθεσινό δημοσίευμα του Reuters, σύμφωνα με το οποίο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης δήλωσε στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα (Xinhua) ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει εντός των επόμενων εβδομάδων στην πώληση του πλειοψηφικού πακέτου που διαθέτει στον ΟΛΠ [βλ. σχετικά: Δραγασάκης: Τις επόμενες εβδομάδες η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ].

Μάλιστα το Reuters ανέφερε πως ο κ. Δραγασάκης δήλωσε ότι η εταιρεία Cosco, «φαβορί» κατά πολλούς στον εν λόγω διαγωνισμό για την πώληση του 67,7% των μετοχών του ΟΛΠ, «μπορεί να καταθέσει μια πολύ ανταγωνιστική προσφορά». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απέδωσε την καθυστέρηση ολοκλήρωσης του συγκεκριμένου διαγωνισμού στις αλλαγές που συνέβησαν στο ΤΑΙΠΕΔ μετά την ανάληψη καθηκόντων της νέας κυβέρνησης.

Στην συνέχεια ο κ. Δραγασάκης χαρακτήρισε την υφιστάμενη συνεργασία του ΟΛΠ με την Cosco ως «παράδειγμα της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας» μεταξύ των δύο χωρών και «μεγάλης σημασίας για την Ελλάδα», εξαιτίας της καθοριστικής της σημασίας στην ανάπτυξη του λιμανιού.

Δήλωση - βόμβα από Δρίτσα



Ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θεόδωρος Δρίτσας, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Δραγασάκη στο κινεζικό πρακτορείο, διεμήνυσε ότι «η κυβερνητική θέση που έχει εξαγγελθεί στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης αναφορικά με το θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ ήταν σαφής» [βλ. σχετικά: Δρίτσας: Η κυβέρνηση δεν μεταβάλλει προγραμματικές της δηλώσεις].

Ο κ. Δρίτσας τόνισε μάλιστα πως «ό,τι δημοσιεύματα υπάρχουν σήμερα, αναφορικά με αυτό το θέμα, θα αποσαφηνιστούν αξιόπιστα και έγκαιρα μόνο μετά την επιστροφή της ελληνικής αντιπροσωπείας από την Κίνα», τονίζοντας ότι τα δημοσιεύματα αυτά δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν μεταβολή της θέσης της κυβέρνησης αναφορικά με το θέμα του λιμανιού του ΟΛΠ».

Επικρίσεις Βαρβιτσιώτη

Το ζήτημα προκάλεσε χθες την έντονη αντίδραση του γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού Προγράμματος της ΝΔ Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτης [βλ. σχετικά: Επικρίσεις Βαρβιτσιώτη για το θέμα του ΟΛΠ], ο οποίος έσπευσε να καταδικάσει τις δηλώσεις τέτοιου είδους, που το μόνο που καταφέρνουν είναι να «καλλιεργήσουν ανασφάλεια στους επενδυτές για τις προθέσεις της κυβέρνησης και το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα».

Συνεδριάζει η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας

Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας θα συνεδριάσει, αύριο Δευτέρα, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα του ΟΛΠ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ομοσπονδία θα επιδιώξει συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας Θεόδωρο Δρίτσα, προκειμένου να διερευνήσει τι προτίθεται να πράξει η κυβέρνηση σχετικά με το θέμα του ΟΛΠ.

Συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας παρέπεμψαν σε παλαιότερες ανακοινώσεις, στις οποίες έκαναν λόγο για συνέχιση του αγώνα τους «αν αθετηθούν κυβερνητικές δεσμεύσεις».

Οι ίδιοι εκπρόσωποι υπενθύμισαν πως ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας όταν ανέλαβε τα επίσημα καθήκοντά του είχε πει ότι δεν θα προχωρήσει η διαδικασία πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ, ενώ σημείωσαν ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο αντιδρούν αρκετοί φορείς.

Απορία για τα δημοσιεύματα

Εν τω μεταξύ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ του Σαββάτου το Τμήμα Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει πως προκαλούν «απορία» τα δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο αναφορικά με την επιτάχυνση της διαδικασίας πώλησης του 67% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά, τα οποία επικαλούνται ξένο πρακτορείο ειδήσεων.

Όπως τονίζει, «επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο στις προγραμματικές θέσεις του όσο και στις προγραμματικές δηλώσεις που έγιναν στην Βουλή κατά την ανάληψη των κυβερνητικών καθηκόντων, έχει εκφράσει την πλήρη αντίθεσή του στην πώληση του ΟΛΠ αλλά και όλων των λιμανιών, αναμένουμε από την κυβέρνηση να αποσαφηνίσει σχετικά με τα εν λόγω δημοσιεύματα».


29-3-2015

http://www.dealnews.gr/