Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Τουλάχιστον 5 νεκροί από βύθιση επιβατηγού στις Φιλιππίνες


vuthisi_ploiouΈνα επιβατηγό πλοίο βυθίστηκε στα ανοικτά της επαρχίας Σούλου (Sulu) των Φιλιππίνων το βράδυ της Πέμπτης. Πέντε πτώματα έχουν ανασυρθεί μέχρι στιγμής από το MPB Wilayza, αγνώστων λοιπών στοιχείων.
Το πλοίο βυθίστηκε ανάμεσα στα νησιά Pata και Tapul, και οι περισσότεροι από τους επιβάτες του πλοίου ήταν κάτοικοι της περιοχής.
Οι αρχές έχουν διασώσει 14 επιβάτες μεταξύ των οποίων επτά παιδιά. Αυτή τη στιγμή δέχονται ιατρική νοσηλεία, ενώ η έρευνα συνεχίζεται.
Το πλοίο πιστεύεται ότι ήταν υπερφορτωμένο με σακιά τσιμέντου και σιδερόβεργες. Υπήρχαν 50 επιβάτες επί του πλοίου συν τα μέλη του πληρώματος, όταν αυτό βυθίστηκε.
Το ναυάγιο συνέβη καθώς ο τυφώνας Maysak κατευθύνεται προς τη χώρα, αν και οι αρχές αναφέρουν ότι οι συνθήκες της θάλασσας ήταν φυσιολογικές, όταν το σκάφος ανατράπηκε.
Η τραγωδία αυτή προστίθεται σε μια σειρά άλλων ατυχημάτων επιβατηγών πλοίων, όπως η απώλεια του οχηματαγωγού πλοίου Maharlika Dos τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους. Το πλοίο ανατράπηκε και βυθίστηκε στα ανοικτά του Pintuyan, στο νησί Leyte μετά από βλάβη στον κινητήρα. Χωρίς ηλεκτρικό, το πλοίο αφέθηκε να παλεύει με τις δυνατές βροχές, τα ψηλά κύματα και τους ισχυρούς ανέμους. Ανατράπηκε και στη συνέχεια βυθίστηκε, με αποτέλεσμα περίπου 40 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

Επτά επιβατηγά πλοία χάθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο κατά τη διάρκεια του 2014, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 10% των συνολικών απωλειών, σύμφωνα με την τρίτη ετήσια έκθεση της Allianz Global Corporate & Specialty SE’s για το 2015, η οποία αναλύει τις καταγεγραμμένες απώλειες πλοίων άνω των 100 gt. Πάνω από το ένα τρίτο των συνολικών απωλειών όλων των τύπων πλοίων το 2014 ήταν σε δύο θαλάσσιες περιοχές: Την περιοχή μεταξύ Νότιας Κίνας, Ινδοκίνας, Ινδονησίας και Φιλιππίνων (17 πλοία) και την περιοχή μεταξύ Ιαπωνίας, Κορέας και Βόρειας Κίνας (12 πλοία).

3-4-2015

http://www.e-nautilia.gr/