Κυριακή 17 Μαΐου 2015

Κέρδη και στο «δύσκολο» τρίμηνο η Minoan


Αποτέλεσμα εικόνας για minoan lines logo«Βαθιά ανάσα» παίρνουν οι Μινωικές Γραμμές καθώς για πρώτη φορά μετά την είσοδό τους στο Χρηματιστήριο  Αθηνών  παρουσίασαν  κερδοφόρο α’  τρίμηνο.

Ειδικότερα, το πρώτο τρίμηνο του 2015 οι ενοποιημένες πωλήσεις της Εταιρείας ανήλθαν σε € 34,1 εκ. καταγράφοντας αύξηση € 2,8 εκ. σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014.

Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε € 7,1 εκ. παρουσιάζοντας αύξηση 5,4 εκ. ενώ τα  καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε € 2,4 εκ. Σημειώνεται ότι ο κλάδος της επιβατηγού ναυτιλίας χαρακτηρίζεται από έντονη εποχικότητα με το α’ τρίμηνο παραδοσιακά να εμφανίζει το χαμηλότερο επίπεδο κίνησης και εσόδων από τα άλλα τρίμηνα του έτους. Εντούτοις, οι  Μινωικές Γραμμές για πρώτη φορά μετά την είσοδό τους στο Χρηματιστήριο  Αθηνών  παρουσίασαν  κερδοφόρο α’  τρίμηνο.

Στα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου 2015 περιλαμβάνονται χρεωστικοί τόκοι και συναφή έξοδα € 0,8 εκατ. έναντι € 1,7 εκ. το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους και συνολικές αποσβέσεις € 3,9 εκ. έναντι € 3,8 εκ.
Επιπρόσθετα, κατά την 31/3/2015, τα συνολικά ίδια κεφάλαια της Εταιρείας σε ενοποιημένο επίπεδο ανέρχονταν σε € 244,2 εκ. (€ 2,28 ανά μετοχή). Επίσης, ο τραπεζικός δανεισμός  της Εταιρείας διαμορφώθηκε σε € 211,4 εκ. ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα ανήλθαν σε € 14,0 εκ.

Οι θετικές οικονομικές επιδόσεις όπως καταγράφηκαν στα αποτελέσματα του α’ τριμήνου, οφείλονται κυρίως στην αύξηση των εσόδων, στη μείωση του κόστους καυσίμων συνέπεια της πτώσης των διεθνών τιμών πετρελαίου και στη μείωση των χρηματοοικονομικών εξόδων.  Επιπλέον, η Εταιρεία κατά την διάρκεια της εξαετούς ύφεσης έλαβε μια σειρά αποφάσεων με στόχο τον περιορισμό των εξόδων και την αποδοτικότερη εκμετάλλευση του στόλου της γεγονός που συνέβαλε σημαντικά στην διαμόρφωση της καθαρής κερδοφορίας κατά το α’ τρίμηνο του 2015.


17-5-2015

http://www.pireas2day.gr/