Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

Αύξηση του στόλου δεξαμενόπλοιων στη διετία 2016 - 17 Προβλέπει πιέσεις στους ναύλους και μεγαλύτερη χωρητικότητα


Του Λάμπρου Καραγεώργου
lkar@naftemporiki.gr

Απότομη αύξηση της προσφερόμενης χωρητικότητας βλέπει στα δεξαμενόπλοια τα επόμενα δύο χρόνια ο οίκος αναλύσεων Drewry.
H εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με το Drewry’s Tanker Forecaster, θα έχει ως αποτέλεσμα να πιεσθούν οι ναύλοι στον κλάδο, τα επίπεδα των οποίων τον τελευταίο χρόνο έχουν χαροποιήσει ιδιαίτερα τους πλοιοκτήτες.
Οι πλοιοκτήτες έβλεπαν τους ναύλους στα δεξαμενόπλοια, κυρίως μεταφοράς αργού, να κινούνται ανοδικά κατά την προηγούμενη περίοδο λόγω της σχεδόν ασήμαντης αύξησης του προσφερόμενου στόλου.
Ομως η χωρητικότητα αναμένεται να αυξηθεί καθώς αυξάνεται ταυτόχρονα και η ζήτηση, κυρίως στην dirty market, ζήτηση που αναμένεται να επιταχυνθεί όσο θα συρρικνώνεται η παραγωγή αργού από σχιστόλιθο στις ΗΠΑ.

Η έντονη άνοδος της παραγωγής αργού από σχιστολιθικά πετρώματα έχει δημιουργήσει προσκόμματα στο θαλάσσιο εμπόριο αργού καθώς μειώθηκαν οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ.
Ομως η μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου επηρέασε αρνητικά την παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ με αποτέλεσμα να κινηθεί και πάλι ανοδικά η μεταφορά αργού διά θαλάσσης και επομένως να αυξηθεί η ζήτηση για δεξαμενόπλοια.
Παράλληλα η άνοδος της διυλιστικής ικανότητας των διυλιστηρίων στην Ασία και τη Μέση Ανατολή έχει ενισχύσει τη ζήτηση για πλοία μεταφοράς προϊόντων αργού (product tankers).
Σημειώνεται ότι μετά τη χειμερινή περίοδο του 2013-14, που παρατηρήθηκε μία πολύ καλή εικόνα για τα δεξαμενόπλοια, στη συνέχεια οι ναύλοι κατέρρευσαν και παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια της άνοιξης πέρυσι, πριν ανακάμψουν στη συνέχεια εν μέσω θέρους.

21-8-2015
http://www.naftemporiki.gr/