Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Μαη

Εργατικό Κίνημα, η αρχή ενός νέου κόσμου


Ηγουμενίτσα: 11 τραυματίες σε ατύχημα κατά την πρόσδεση πλοίου στο λιμάνι


Αποτέλεσμα εικόνας για ΑΝΩ ΧΩΡΑ ΠΛΟΙΟΣτο νοσοκομείο Φιλιατών μεταφέρθηκαν, μετά από το ατύχημα στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, μια καθηγήτρια και δυο μαθητές για προληπτικούς λόγους. Τόσο οι μαθητές, όσο και η καθηγήτρια φέρουν εκδορές και αρχικά είχαν μεταφερθεί μαζί με τους υπόλοιπους τραυματίες στο Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας.

Συνολικά, επτά μαθητές και δυο καθηγητές από το Β' Λύκειο Κέρκυρας επέβαιναν στο πλοίο “Ανω Χώρα”, που προσέκρουσε το πρωί στην προβλήτα του λιμανιού της Ηγουμενίτσας. Οι μαθητές και οι καθηγητές τους συνεχίζουν την εκδρομή τους για τη Θεσσαλονίκη.


Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Πάνω από 1 δισ. ο χαμένος ετήσιος όγκος εργασιών ναυπηγοεπισκευής ΒΙΠΑΣ: Παραμένει σε τέλμα η ναυπηγοεπισκευαστική και ναυπηγική βιομηχανία - Τι λύσεις προτείνουν οι φορείς


Του Λάμπρου Καραγεώργου
lkar@naftemporiki.gr
Συγκεκριμένες προτάσεις με στόχο την «ανάσταση» της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας στη χώρα μας κατέθεσαν στον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη τα μέλη της διοίκησης του Επιχειρηματικού Πάρκου Σχιστού.
Οπως υπολογίζεται, χάνονται ετησίως εργασίες ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ, καθώς τόσο αποτιμάται ο ετήσιος συνολικός όγκος των επισκευαστικών εργασιών των πλοίων της ελληνικής εμπορικής Ναυτιλίας.
Ειδικότερα, από τη ΒΙΠΑΣ Α.Ε. κατά τη διάρκεια της συνάντησης που έγινε στο υπουργείο, τονίστηκε στον υπουργό ότι η κρίση έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στον κλάδο και έγινε ανάλυση των αιτιών που οδήγησαν στην οικονομική κατάρρευση των Ναυπηγείων (Ναυπηγεία Σκαραμαγκά - Ελευσίνας - Σύρου). Υπογράμμισαν ότι είναι πλέον αναγκαιότητα να ληφθούν άμεσα αποφάσεις για την ανάπτυξη της ναυπηγοεπισκευής και την προσέλκυση επενδύσεων.

Αύξηση πειρατικών επιθέσεων στη Νοτιοανατολική Ασία Καταλαμβάνονται δύο δεξαμενόπλοια τον μήνα - Ούτε μία επίθεση στην περιοχή της Σομαλίας


Του Λάμπρου Καραγεώργου
lkar@naftemporiki.gr
Κάθε δύο εβδομάδες ένα δεξαμενόπλοιο καταλαμβάνεται από πειρατές στη Νοτιοανατολική Ασία. Πρόκειται για μικρά κυρίως δεξαμενόπλοια που εξυπηρετούν το εμπόριο μεταξύ παραλιακών περιοχών σύμφωνα με την τριμηνιαία αναφορά για την πορεία των πειρατικών επιθέσεων του International Chamber of Commerce (ICC) International Maritime Bureau (IMB).
Στη Νοτιοανατολική Ασία καταγράφεται, σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του IMB, αυξημένη κινητικότητα των πειρατών καθώς στην εν λόγω περιοχή σημειώθηκε το 55% των πειρατικών επιθέσεων (30) που καταγράφηκαν για το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου του 2015. Συνολικά οι πειρατικές επιθέσεις του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους ανήλθαν σε 54 και ήταν αυξημένες κατά 10% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014 (49) αλλά λιγότερες από τις 66 επιθέσεις του 2013.
Γενικότερα σε ό,τι αφορά και το πρώτο τρίμηνο του 2015, παραμένει μάλλον σταθερή η τάση των τριών τελευταίων ετών που δείχνει μία συγκράτηση της δραστηριότητας σε σύγκριση με τις χρονιές που το φαινόμενο της πειρατείας είχε πολύ πιο έντονη παρουσία. Να σημειωθεί ότι όταν οι πειρατικές επιθέσεις ήταν σε έξαρση τα κρούσματα που είχαν καταγραφεί ήταν 142 (το πρώτο τρίμηνο του 2011) και 102 (πρώτο τρίμηνο του 2012). Ομως χάρη στα μέτρα που έλαβε η διεθνής ναυτιλιακή κοινότητα, αλλά και οι κυβερνήσεις το φαινόμενο έχει κάπως περιοριστεί.

Κυριακή 26 Απριλίου 2015

ΟΛΠ: Στις 13/6 η ετήσια Γ.Σ.


Το Σάββατο 13 Ιουνίου 2015, αντί του Σαββάτου 27 Ιουνίου που είχε αρχικά ανακοινωθεί, θα πραγματοποιηθεί η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση της ΟΛΠ ΟΛΠ+7,83% Α.Ε.
Η ετήσια ενημέρωση αναλυτών για τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 6 Μαΐου 2015, αντί της Πέμπτης 14 Μαΐου.

http://www.naftemporiki.gr/

ΕΝΩΣΗ ΜΟΝΙΜΩΝ ΚΑΙ ∆ΟΚΙΜΩΝ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΩΝ Ο.Λ.Π.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΝΩΣΗ ΜΟΝΙΜΩΝ ΚΑΙ ∆ΔΟΚΙΜΩΝ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΩΝ Ο.Λ.Π.Πειραιάς 30.3.15

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Αποτέλεσμα απολογιστικής ΓΣ για το 2014


Αποτέλεσμα εικόνας για γενικη συνελευση ΟΛΠΤα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για τον Διοικητικό και Οικονομικό απολογισμό του 2014 έχουν ως εξής:

Ψήφισαν: 112 μέλη

Διοικητικός Απολογισμός: 91 ΝΑΙ - 19 ΟΧΙ - 2 ΑΚΥΡΑ

Οικονομικός Απολογισμός: 99 ΝΑΙ - 11 ΟΧΙ - 1 ΛΕΥΚΟ -1 ΑΚΥΡΟ

 Η Ψηφολεκτική Επιτροπή

23-4-2015

http://www.dockers.gr/news/177

Θ.Δρίτσας για ΟΛΠ: Αι συνθήκαι ήλλαξαν…


Αποτέλεσμα εικόνας για Θ.ΔρίτσαςΜε αναφορά σε φράση του Κάρολου Μάρξ απάντησε ο Θοδωρής Δρίτσας σε ερώτηση του Portnet σχετικά με τον διαγωνισμό και την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, του ΟΛΘ και των άλλων λιμανιών της Ελλάδας. «Οι προλετάριοι αγωνίζονται για την αλλαγή του κόσμου σε συνθήκες για τις οποίες κανείς δεν τους ρώτησε» έγραψε ο «θείος» Κάρολος, όπως υπενθύμισε πάνω-κάτω ο υπουργός Ναυτιλίας. Το δόγμα «δεν πουλάμε τα λιμάνια, αυτά θα μείνουν υπό δημόσιο έλεγχο», είχε επαναλάβει νωρίτερα στην πρώτη συνέντευξή του σε δημοσιογράφους ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου. Ο Θ.Δρίτσας υποστήριξε ότι αποτελεί μύθευμα ότι οι ιδιωτικοποιήσεις ελκύουν στελέχη της κυβέρνησης. Υποστήριξε δε ότι από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα έως τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γ.Δραγασάκη (για τον οποίο μίλησε και εκ μέρους του), αλλά και τους συναρμόδιους υπουργούς Γ.Σταθάκη και Γ.Βαρουφάκη και φυσικά τον ίδιο, όλοι έχουν την ίδια αντίληψη: Το Δημόσιο πρέπει να έχει τον κυρίαρχο λόγο στη λειτουργία των λιμένων. Έκανε δε μια ξεχωριστή αναφορά στη γνωστή ρήση του Κάρολου Μαρξ, προσθέτοντας : Η ζωή, η εξέλιξη των πραγμάτων δε σε ρωτάει, σου επιβάλλει αμείλικτα τις νέες συνθήκες. Ο Θ.Δρίτσας, μιλώντας και εξ ονόματος του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γ.Δραγασάκη, διευκρινίζοντας επιπλέον (όπως είπε εξ ονόματός του μπορεί να μιλήσει ) τις δηλώσεις του στην

Κατατέθηκε επίσημα η πρόταση του ΕΒΕΠ για ΟΛΠ


Επίσημα παρουσιάστηκε η πρόταση του ΕΒΕΠ προς την κυβέρνηση για αγορά μετοχών του ΟΛΠ και τη δημιουργία κοινοπρακτικού σχήματος, καθώς ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού μιλούν, πλέον, για την δημιουργία κοινοπρακτικών σχημάτων, με συμμετοχή και του Δημοσίου.

Όπως έγραψε το Pireas2day.gr (για να διαβάσετε την ανάρτηση πατήστε εδώ) ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης μιλώντας, το βράδυ της Δευτέρας, στην εκπομπή «στον ενικό» παρουσίασε το σχέδιο, που είχε εγκρίνει το ΕΒΕΠ.

Να σημειωθεί ότι το θέμα του λιμανιού συζητήθηκε στην Γενική Συνέλευση της Διεθνούς Ναυτικής Ένωσης και ιδιαίτερη αναφορά έγινε «στην εν γένει κατάσταση του λιμένος Πειραιώς, σχετικά με την λειτουργικότητα των Terminals τόσο του ΟΛΠ.ΑΕ, όσο και του ΣΕΠ.ΑΕ, η οποία  επί του παρόντος είναι ικανοποιητική. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην κύρωση από την Βουλή της συμφωνίας ΟΛΠ – COSCO (φιλικός διακανονισμός), η οποία και ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για την εκτέλεση σειράς επενδύσεων στο εμπορικό λιμάνι του Πειραιά ύψους 230 εκατομμυρίων ευρώ»


Βγαίνει και επίσημα η απόφαση της ΕΕ για Cosco



Αποτέλεσμα εικόνας για COSCOΑπό μέρα σε μέρα αναμένεται- και η επίσημη- ανακοίνωση της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που επιβάλλει στην ΣΕΠ ΑΕ, θυγατρική της Cosco, να επιστρέψει στο Δημόσιο τα χρήματα, που έχει καρπωθεί, από τις φοροαπαλλαγές και ελαφρύνσεις, τις οποίες είχε λάβει με ειδική ρύθμιση στο νόμο, με τον οποίο κυρώθηκε η σύμβαση παραχώρησης.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το ποσό, που καλείται να καταβάλει η θυγατρική της κινέζικης εταιρείας προς το Δημόσιο υπερβαίνει τα 30 εκατομμύρια € για τα 5 χρόνια λειτουργίας της στον Πειραιά. Ωστόσο, ο ακριβής υπολογισμός θα γίνει από το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως έχει γράψει το Pireas2day.gr (για να διαβάσετε την ανάρτηση πατήστε εδώ) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κρίνει ότι αυτές οι φοροαπαλλαγές, που δόθηκαν στην κινέζικη εταιρεία είναι αντίθετες με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και πρέπει άμεσα να σταματήσουν και να επιστραφούν τα χρήματα στο Δημόσιο.


Μητροπολιτικό υδατοδρόμιο στον Άγιο Κοσμά


Μητροπολιτικό υδατοδρόμιο στον Άγιο ΚοσμάΤο ενδεχόμενο για κατασκευή μητροπολιτικού υδατοδρομίου στον Άγιο Κοσμά εξετάζει το ΤΑΙΠΕΔ με στόχο την ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης της Αθήνας αλλά και των παράκτιων πόλεων και νησιών της χώρας.
Μέχρι στιγμής με πρωτοβουλία του Ταμείου έχει αδειοδοτηθεί το υδατοδρόμιο της Κέρκυρας. Στη διαδικασία αδειοδότησης βρίσκονται τα υδατοδρόμια σε Παξούς, Πάτρα, Λαύριο, Αγ. Μαρίνα (Ραφήνα), Ηράκλειο, Αλεξανδρούπολη, Θεσσαλονίκη και Βόλο.
Σημαντική υπεραξία αναμένεται να προσθέσουν στα μεγάλα λιμάνια της Ελλάδας οι άδειες για λειτουργία των Υδατοδρομίων, που θα εκδοθούν στο όνομα των Οργανισμών Λιμένων.
Πιο συγκεκριμένα, κάθε Οργανισμός αποκτώντας την ιδιοκτησία του Υδατοδρομίου το οποίο θα λειτουργεί στους χώρους του λιμένα που διαχειρίζεται, αυξάνει περαιτέρω τα περιουσιακά του στοιχεία (portfolio) και τον θεσμικό ρόλο που διαδραματίζει ως o υπεύθυνος Φορέας διαχείρισης των συνολικών δραστηριοτήτων στο λιμάνι.

Αγγ. Φράγκου: Αγοράζει 14 κατασχεμένα πλοία από την γερμανική τράπεζα HSH για 14 εκ. δολ.


Αγγ. Φράγκου: Αγοράζει 14 κατασχεμένα πλοία από την γερμανική τράπεζα HSH για 14 εκ. δολ.Η κοινοπραξία με την ονομασία "Navios JV" που έκαναν οι τρεις εταιρείες τη Αγγελικής Φράγκου- Navios Maritime Holdings Inc. (NYSE: NM), Navios Maritime Acquisition Corporation (NYSE: NNA) and Navios Maritime Partners L.P. (NYSE: NMM) κατέθεσαν πρόταση για να αγοράσουν από τη γερμανικών συμφερόντων τράπεζα HSH Nordbank AG στόλο που αποτελείται από 14 πλοία έναντι 14 εκατομμυρίων δολαρίων.
Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί το δεύτερο τρίμηνο του 2015. Ο στόλος περιλαμβάνει επτά φορτηγά και επτά πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, με μέσο όρο ηλικίας τα τέσσερα έτη και τα οποία ανήκαν σε οφειλέτες της τράπεζας.
«Είναι η δεύτερη συναλλαγή που κάνουμε με την HSH , η οποία καταδεικνύει την ικανότητά μας να εντοπίζουμε και να ολοκληρώνουμε προνομιακές συμφωνίες σε πολύ δύσκολη αγορά» δήλωσε η Αγγελική Φράγκου πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος: «Αυτές οι συναλλαγές μας διαφοροποιούν από τους ανταγωνιστές μας αφού αποκτούμε μεγάλους στόλους με χαμηλό επενδυτικό κεφάλαιο και χωρίς επιβαρύνσεις στους μετόχους μας. Η συμφωνία αυτή προσθέτει μια τρομερή αξία στην Navios».


24-4-2015

http://www.zougla.gr/

Τρίτη 21 Απριλίου 2015

''OI EΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΤΡΙΤΟΙ ΣΚΛΗΡΟΤΕΡΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ''...


...ΤΕΜΠΕΛΗΣ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ;ΝΟΜΙΖΟΥΝ...
Ακόμα μια μελέτη που καταρρίπτει το μύθο των «τεμπέληδων» Ελλήνων δημοσίευσε ο ΟΟΣΑ. Με βάση ...
τα συγκεντρωτικά στοιχεία που ανέλυσαν οι ειδικοί του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, οι Έλληνες κατατάσσονται στην τρίτη θέση παγκοσμίως με τους σκληρότερα εργαζόμενους λαούς.


Για να καταλήξουν στην κατάταξη, τα στελέχη του ΟΟΣΑ, προσμέτρησαν τις ώρες πραγματικής εργασίας με τον αριθμό των απασχολούμενων στην κάθε χώρα.

Σκληρότερα εργαζόμενοι από όλους είναι οι Μεξικανοί και στη δεύτερη θέση οι Νοτιοκορεάτες. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν Χιλή και Ρωσία.

Στην μέση της λίστας περίπου βρίσκονται ΗΠΑ.

Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Οι Έλληνες αγνοούν τα δικαιώματα που έχουν ως επιβάτες

Φωτό:ΑΠΕ-ΜΠΕ (Γιάννης Κολεσίδης)

Οι Έλληνες αγνοούν τα δικαιώματα που έχουν ως επιβάτεςΣε έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που διεξήχθη σε δείγμα 1.018 ατόμων στην Ελλάδα, οι Έλληνες αγνοούν τα δικαιώματά τους ως επιβάτες που απορρέουν από κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το 64% των ερωτηθέντων απάντησε ότι δεν γνωρίζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την αγορά ενός εισιτηρίου από μία εταιρεία μεταφορών, ενώ το 77% δεν έχει διαβάσει ή ακούσει πληροφορίες σχετικά με αυτά τα δικαιώματα.

Επίσης, 14% των ερωτηθέντων απάντησαν πως έχουν αντιμετωπίσει πρόβλημα σε κάποιο από τα ταξίδια που πραγματοποίησαν τους 12 τελευταίους μήνες.

9-4-2015


http://www.naftikachronika.gr/

Σε ισχύ μέτρα στο λιμάνι του Πειραιά


Μέτρα για τη διευκόλυνση των εκδρομέων του Πάσχα είναι σε ισχύ και σήμερα (Μεγάλη Πέμπτη) στο λιμάνι του Πειραιά από το Λιμενικό Σώμα Ελληνική Ακτοφυλακή.

Ανάλογα μέτρα έχει λάβει στους περιμετρικούς δρόμους της πόλης και η Τροχαία Πειραιά, προκειμένου να διευκολύνει την κίνηση των οχημάτων η οποία λόγω των έργων του μετρό, αλλά και της εξόδου των εκδρομέων από το λιμάνι είναι αυξημένη.

Τα δρομολόγια των πλοίων από το λιμάνια του Πειραιά της Ραφήνας και του Λαυρίου εκτελούνται μέχρι στιγμής κανονικά. Σύμφωνα με το δελτίο της ΕΜΥ οι άνεμοι από το μεσημέρι ενισχύονται και θα φθάσουν τοπικά στο Αιγαίο τα 8 με 9 μποφόρ.

Πάντως, το πρωί δεν πραγματοποιήθηκε από τον Πειραιά, το δρομολόγιο του ταχύπλοου sea zet για Τήνο - Μύκονο - Νάξο - Θήρα λόγω ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν τοπικά τα 8 με 9 μποφόρ.

Το Λιμενικό Σώμα συμβουλεύει αυτούς που πρόκειται να ταξιδέψουν με αυτοκίνητο από το λιμάνι του Πειραιά, να φτάνουν μία ώρα νωρίτερα στην αποβάθρα αναχώρησης του πλοίου.

Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΛΟΙΩΝ ΠΟΡΘΜΕΙΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ 2015


Αποτέλεσμα εικόνας για λιμενα ηγουμενιτσασ

«Προπέτασμα καπνού» το κινεζικό ενδιαφέρον για τον ΟΛΠ

Του Μηνά Τσαμόπουλου

Αποτέλεσμα εικόνας για olp Οι παλινωδίες της κυβέρνησης πάνω στο θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ έχουν θολώσει το τοπίο και πλέον κανείς δεν γνωρίζει «αν είναι στραβός ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε». Πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ, ως αντιπολίτευση, ήταν να διατηρήσουν τα λιμάνια τον δημόσιο χαρακτήρα τους. Μόλις ανακοινώθηκε ο σχηματισμός κυβέρνησης με τους ΑΝ.ΕΛ. ο πρέσβης της Κίνας στην Αθήνα έσπευσε, να επισκεφθεί το Μαξίμου και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Η προσέγγιση των δύο πλευρών φάνηκε από τη συνέχεια ότι ήταν άμεση. Οι Κινέζοι ήθελαν να διασφαλίσουν άμεσα ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα αγγίξει τη σύμβαση παραχώρησης στην Cosco του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων στον Πειραιά. Αυτό ήταν η μεγαλύτερη ανησυχία της κινεζικής κυβέρνησης. Κάθε τι άλλο, όπως το κινεζικό ενδιαφέρον για την απόκτηση του 67% του ΟΛΠ είναι απλώς "προπέτασμα καπνού" για να στραφεί το βλέμμα μακριά από τη σύμβαση. Τους έχει «κόψει κρύος ιδρώτας» μην ανοίξει η ελληνική κυβέρνηση το θέμα της επανδιαπραγμάτευσης τη σύμβασης παραχώρησης. Άλλωστε ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θόδωρος Δρίτσας, κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής του υπουργείου, είχε δηλώσει: «Κάθε τι που έχει εγκατασταθεί με σύμβαση στη χώρα μας είναι σεβαστό. Όσον αφορά στην παραχώρηση του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων στην COSCO στεκόμαστε με πολύ σοβαρότητα απέναντι στις συμβατικές υποχρεώσεις του ελληνικού κράτους. Θέλουμε κάθε τέτοια σύμβαση να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας.

Δελτίο Τύπου – OXI ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΩΝ ΛΙΜΑΝΙΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ


H ΓΣΕΕ εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στην ιδιωτικοποίηση των ΟΛΠ-ΟΛΘ και συνολικά των λιμανιών της χώρας.

limaniaΗ εξαγγελία του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης από το Πεκίνο για επιτάχυνση πώλησης του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ, βρίσκει απέναντι ολόκληρο το συνδικαλιστικό κίνημα, τις αυτοδιοικητικές και κοινωνικές δυνάμεις, που εδώ και δύο χρόνια δίνουν αγώνα κατά της πώλησης των λιμανιών Πειραιά και Θεσσαλονίκης.

Η Κυβέρνηση καλείται, όπως δεσμεύτηκε στις προγραμματικές της δηλώσεις, να αποσύρει τους διαγωνισμούς πώλησης του μετοχικού κεφαλαίου των ΟΛΠ, ΟΛΘ και να επανεξετάσει το σύνολο των συμβάσεων.

Επιβάλλεται να εφαρμόσει άμεσα την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να καταργήσει τις παράνομες φοροελαφρύνσεις που έχουν δοθεί στην COSCO.

H ΓΣΕΕ απαιτεί από την κυβέρνηση να ανοίξει εδώ και τώρα ένα δημιουργικό διάλογο με τους εργαζόμενους, την αυτοδιοίκηση και τους παραγωγικούς φορείς για την ανάπτυξη των Λιμανιών, με στόχο τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα τους αλλά και των θεσπισμένων εργασιακών σχέσεων.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

ΟΛΠ Marks 6% αύξηση των μηνιαίων Iron Ore Εξαγωγές


Λιμάνι του Πορτ Χέντλαντ
ΟΛΠ Marks 6% αύξηση των μηνιαίων Iron Ore ΕξαγωγέςΑυστραλίας Pilbara Αρχή Λιμένων (PPA) που καταγράφονται 36,6 εκατομμύρια τόνους (Mt) των εξαγωγών σιδηρομεταλλεύματος το Μάρτιο, σημειώνοντας αύξηση 2.1Mt ή 6% από τον αντίστοιχο μήνα του 2014, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ζήτηση της Κίνας για σιδηρομετάλλευμα δεν υποχωρεί παρά την αδύναμη αγορά .

ΟΛΠ παρέδωσε συνολικά μηνιαία απόδοση 50,1 εκατομμύρια τόνους (Mt) για το μήνα Μάρτιο.

Το λιμάνι του Πορτ Χέντλαντ επιτευχθεί μια μηνιαία απόδοση του 37.1Mt, αύξηση του 1.9Mt ή 5% από τον αντίστοιχο μήνα του 2014, και το τρίτο μεγαλύτερο όγκο ποτέ.

Το λιμάνι της Dampier παρέδωσε συνολικά μηνιαία απόδοση του 13.1Mt, μια ελαφρά μείωση του 1.5Mt ή 11% από το προηγούμενο έτος.


Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Γιάννης Θεοτοκάς :ο νέος Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας


Γιάννης Θεοτοκάς: Καλοτάξιδος ο νέος Γενικός Γραμματέας του υπουργείου ΝαυτιλίαςΈπειτα από αναμονή πολλών ημερών, ανακοινώθηκε επίσημα η ανάληψη καθηκόντων του νέου γενικού γραμματέα του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, από τον καθηγητή Γιάννη Θεοτοκά. Ο καθηγητής Ι. Θεοτοκάς είναι βαθύς γνώστης των ναυτιλιακών θεμάτων και ιδιαίτερα αγαπητός στους ναυτιλιακούς κύκλους.

Ο Γιάννης Θεοτοκάς γεννήθηκε το 1965 στη Χίο. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Πειραιώς, στο οποίο εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή, με ειδίκευση στη διοίκηση ναυτιλιακών επιχειρήσεων. Είναι καθηγητής στο Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με έδρα τη Χίο, στο γνωστικό αντικείμενο της Διοίκησης Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων. Η έρευνά του επικεντρώνεται στην οργάνωση, τη διοίκηση και τις στρατηγικές των ναυτιλιακών επιχειρήσεων αλλά και τη διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού.

ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΡΩΣΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ...


..ΕΚΤΑΚΤΟ...
Πληροφορίες θέλουν σε ένα ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο που βρισκόταν σε ναυπηγείο...
να έχει ξεσπάσει πυρκαγιά.


Την είδηση μετέδωσε το πρακτορείο RIA Novosti, ωστόσο λίγη ώρα αργότερα την αναπαρήγαγε και το Russia Today.

Μάλιστα, ανώνυμη πηγή στο RIA Novosti αναφέρει πως η πυρκαγιά έχει επεκταθεί σε έκταση 20 τμ, χωρίς να προχωρά σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Λίγη ώρα αργότερα, πάντως, το Russia Today διευκρίνισε πως το υποβρύχιο βρίσκεται στο ναυπηγείο Zvezdochka στην περιοχή Arkhangelsk στο Σεβερόντβινσκ της Ρωσίας.

Η πηγή που επικαλείται το ρωσικό δίκτυο, επισήμανε πως πρόκειται για υποβρύχιο κλάσης Όσκαρ ΙΙ, K-266 Oryol.

Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Τουλάχιστον 5 νεκροί από βύθιση επιβατηγού στις Φιλιππίνες


vuthisi_ploiouΈνα επιβατηγό πλοίο βυθίστηκε στα ανοικτά της επαρχίας Σούλου (Sulu) των Φιλιππίνων το βράδυ της Πέμπτης. Πέντε πτώματα έχουν ανασυρθεί μέχρι στιγμής από το MPB Wilayza, αγνώστων λοιπών στοιχείων.
Το πλοίο βυθίστηκε ανάμεσα στα νησιά Pata και Tapul, και οι περισσότεροι από τους επιβάτες του πλοίου ήταν κάτοικοι της περιοχής.
Οι αρχές έχουν διασώσει 14 επιβάτες μεταξύ των οποίων επτά παιδιά. Αυτή τη στιγμή δέχονται ιατρική νοσηλεία, ενώ η έρευνα συνεχίζεται.
Το πλοίο πιστεύεται ότι ήταν υπερφορτωμένο με σακιά τσιμέντου και σιδερόβεργες. Υπήρχαν 50 επιβάτες επί του πλοίου συν τα μέλη του πληρώματος, όταν αυτό βυθίστηκε.
Το ναυάγιο συνέβη καθώς ο τυφώνας Maysak κατευθύνεται προς τη χώρα, αν και οι αρχές αναφέρουν ότι οι συνθήκες της θάλασσας ήταν φυσιολογικές, όταν το σκάφος ανατράπηκε.
Η τραγωδία αυτή προστίθεται σε μια σειρά άλλων ατυχημάτων επιβατηγών πλοίων, όπως η απώλεια του οχηματαγωγού πλοίου Maharlika Dos τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους. Το πλοίο ανατράπηκε και βυθίστηκε στα ανοικτά του Pintuyan, στο νησί Leyte μετά από βλάβη στον κινητήρα. Χωρίς ηλεκτρικό, το πλοίο αφέθηκε να παλεύει με τις δυνατές βροχές, τα ψηλά κύματα και τους ισχυρούς ανέμους. Ανατράπηκε και στη συνέχεια βυθίστηκε, με αποτέλεσμα περίπου 40 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

2Μ Συμμαχία ενισχύει την Υπηρεσία της Βόρειας Ευρώπης-ΗΠΑ


2Μ Συμμαχία ενισχύει την Υπηρεσία της Βόρειας Ευρώπης-ΗΠΑΔύο από τα μεγαλύτερα πλοία εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο - Maersk Line και της Μεσογείου Ναυτιλιακή Εταιρεία Πλοίων (MSC) - έχουν μέσω 2Μ διαμοιρασμού σκαφών συμμαχία τους επιβάλει έναν τέταρτο υπηρεσία μεταξύ της Βόρειας Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών αρχίζοντας από τον Απρίλιο.

Η τέταρτη υπηρεσία είναι ένα μέρος της Ανατολής-Δύσης Δικτύου της 2Μ του, και θα συμπληρώσει τις τρεις υφιστάμενες βρόχους καλώντας στην Αμβέρσα, Ρότερνταμ, Bremerhaven, τη Νέα Υόρκη και Σαβάνα.

Ο ανασχηματισμός σημαίνει ότι οι τρεις υφιστάμενες υπηρεσίες θα αφαιρέσει κάποια από τις κλήσεις σε λιμένες που καλύπτονται από τη νέα υπηρεσία, και θα έχει την ακόλουθη περιστροφή:

Γραφειοκρατία και λουκέτα «απειλούν» το λιμάνι του Πειραιά


olp sempo poliείναι μόνο ορατός ο κίνδυνος οι υποψήφιοι για τον διαγωνισμό του ΟΛΠ να «το βάλουν στα πόδια» με τις ασάφειες περί των ποσοστών του διαγωνισμού αλλά εξ ίσου ορατός είναι ο κίνδυνος «μαρασμού» του cluster των υπηρεσιών γύρω από τις λιμενικές δραστηριότητες.
Την Πέμπτη το βράδυ στη διάρκεια της εσπερίδας που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (Ι.ΜΕΤ.) στο πλαίσιο του έργου "GREENBERTH με θέμα «Λιμάνια και Περιβαλλοντικές Προκλήσεις- Ευκαιρίες Ανάπτυξης» καταγράφηκε η αγωνία στελεχών των παραγωγικών τάξεων για την ανάπτυξη της πειραϊκής οικονομίας.

Όπως τονίστηκε «μεγάλος χαμένος» από την διαρκή πάλη «με το τέρας της γραφειοκρατίας» το σχέδιο δημιουργίας του χονδρεμπορικού πάρκου αλλά και της ανάπτυξης του βιοτεχνικού πάρκου τα οποία θα μπορούσαν να διαδραματίσουν , όσον αφορά στις εμπορικές και μεταποιητικές δραστηριότητες, υποστηρικτικό ρόλο στο εμπορικό λιμάνι δικαιολογώντας ένα εξαιρετικά μεγάλο αριθμό νέων θέσεων εργασίας.

Βγαίνει και επίσημα η απόφαση της ΕΕ για Cosco


Αποτέλεσμα εικόνας για COSCO ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Από μέρα σε μέρα αναμένεται- και η επίσημη- ανακοίνωση της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που επιβάλλει στην ΣΕΠ ΑΕ, θυγατρική της Cosco, να επιστρέψει στο Δημόσιο τα χρήματα, που έχει καρπωθεί, από τις φοροαπαλλαγές και ελαφρύνσεις, τις οποίες είχε λάβει με ειδική ρύθμιση στο νόμο, με τον οποίο κυρώθηκε η σύμβαση παραχώρησης.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το ποσό, που καλείται να καταβάλει η θυγατρική της κινέζικης εταιρείας προς το Δημόσιο υπερβαίνει τα 30 εκατομμύρια € για τα 5 χρόνια λειτουργίας της στον Πειραιά. Ωστόσο, ο ακριβής υπολογισμός θα γίνει από το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως έχει γράψει το Pireas2day.gr (για να διαβάσετε την ανάρτηση πατήστε εδώ) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κρίνει ότι αυτές οι φοροαπαλλαγές, που δόθηκαν στην κινέζικη εταιρεία είναι αντίθετες με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και πρέπει άμεσα να σταματήσουν και να επιστραφούν τα χρήματα στο Δημόσιο.

Η ισχύς της απόφασης ξεκινάει από την δημοσίευσή της στην επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. Ωστόσο, μέχρι τώρα η κυβέρνηση δεν έχει πάρει θέση στο θέμα ενώ δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση εάν συζητήθηκε στο πρόσφατο ταξίδι του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη στην Κίνα.

Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Κερδοφόρο και το 2014 για τον ΟΛΠ Α.Ε.

                                                               Πειραιάς, 30.03.2015
                                       
                                               
                                   
                          ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

                             Κερδοφόρο και το 2014 για τον ΟΛΠ Α.Ε.

Εν μέσω αρνητικής συγκυρίας (Συρία, Ουκρανία, Β. Αφρική, Μέση Ανατολή κλπ.), η οποία επηρεάζει τα μεγέθη του χώρου των θαλασσίων μεταφορών, για πέμπτη (5η) συνεχή χρονιά ο ΟΛΠ Α.Ε. εμφάνισε κέρδη.
Σημειώνεται ότι το 2013 καταργήθηκαν με νόμο όλα τα προνόμια του Οργανισμού, ενώ στον ισολογισμό του 2014 συμπεριελήφθησαν λογιστικά όλα τα εκκρεμή μεγέθη (απαιτήσεις, κτίρια, επισφαλή κλπ.) από διάφορες αιτίες δεκαετιών.
Η ελεγκτική εταιρία Ernst & Young, βάσει και των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων, υπέγραψε το πιστοποιητικό ελέγχου χωρίς καμία παρατήρηση.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΛΠ Α.Ε. ενέκρινε την Ετήσια Οικονομική Έκθεση και τις Φορολογικές Καταστάσεις της περιόδου 01.01.2014 έως 31.12.2014, της οποίας τα βασικά μεγέθη είναι τα ακόλουθα:
Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 8.891.464,98 ευρώ έναντι 11.824.617,21 ευρώ του 2013.  
Τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 6.763.882,84 ευρώ έναντι 8.045.245 ευρώ του 2013.
Το μικτό κέρδος εμφάνισε αύξηση 3,3% έναντι του 2013 (από 22.224.256 ευρώ σε 22.958.410,89 ευρώ).

Βελτιωμένα αποτελέσματα για την Minoan Lines


Βελτιωμένα αποτελέσματα για την Minoan LinesΣυνεχίστηκε το 2014 η βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Minoan Lines, τόσο ως προς τον κύκλο εργασιών όσο και ως προς τα λειτουργικά και καθαρά κέρδη μετά από φόρους.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, σε ενοποιημένο επίπεδο, ο κύκλος εργασιών της Minoan Lines για το 2014 διαμορφώθηκε σε 168,2 εκατ. ευρώ.

Τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοοικονομικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 20,2 εκατ. ευρώ το οικονομικό έτος 2014, εμφανίζοντας αύξηση 25,5% (+ 4,1 εκατ. ευρώ).

Τέλος, τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη μετά από φόρους, για το 2014, διαμορφώθηκαν σε 0,1 εκατ. ευρώ.