Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

Αύξηση του στόλου δεξαμενόπλοιων στη διετία 2016 - 17 Προβλέπει πιέσεις στους ναύλους και μεγαλύτερη χωρητικότητα


Του Λάμπρου Καραγεώργου
lkar@naftemporiki.gr

Απότομη αύξηση της προσφερόμενης χωρητικότητας βλέπει στα δεξαμενόπλοια τα επόμενα δύο χρόνια ο οίκος αναλύσεων Drewry.
H εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με το Drewry’s Tanker Forecaster, θα έχει ως αποτέλεσμα να πιεσθούν οι ναύλοι στον κλάδο, τα επίπεδα των οποίων τον τελευταίο χρόνο έχουν χαροποιήσει ιδιαίτερα τους πλοιοκτήτες.
Οι πλοιοκτήτες έβλεπαν τους ναύλους στα δεξαμενόπλοια, κυρίως μεταφοράς αργού, να κινούνται ανοδικά κατά την προηγούμενη περίοδο λόγω της σχεδόν ασήμαντης αύξησης του προσφερόμενου στόλου.
Ομως η χωρητικότητα αναμένεται να αυξηθεί καθώς αυξάνεται ταυτόχρονα και η ζήτηση, κυρίως στην dirty market, ζήτηση που αναμένεται να επιταχυνθεί όσο θα συρρικνώνεται η παραγωγή αργού από σχιστόλιθο στις ΗΠΑ.

ΑΛΚ: Δέσμευση για χρονοδιάγραμμα, αλλιώς μέτρα


Δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για την παρουσίαση του νέου οργανογράμματος της Αρχής Λιμένων, του σχεδίου εθελούσιας αφυπηρέτησης, καθώς και του καθεστώτος μετάταξης των υπαλλήλων που θα παραμείνουν στην Αρχή μετά την αποκρατικοποίηση, ζητούν από τον Υπουργό Μεταφορών οι συντεχνίες, προκειμένου να άρουν τα απεργιακά μέτρα που έχουν εξαγγείλει για τις 27 και 28 Αυγούστου.

Σήμερα οι συντεχνίες είχαν συνάντηση τεχνικής φύσεως με την υποεπιτροπή που εξετάζει το σχέδιο εθελουσίας αφυπηρέτησης που θα εφαρμοστεί ενόψει της αποκρατικοποίησης της ΑΛΚ, παρουσία της Αναπληρώτριας Γενικής Διευθύντριας της Αρχής.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο ΓΓ της ΔΕΟΚ Διομήδης Διομήδους, οισυνδικαλιστικές οργανώσεις ζήτησαν διευκρινίσεις και συμφωνήθηκε, σε συνεννόηση και με τον Υπουργό Μεταφορών, να διευθετηθεί συνάντηση μαζί του εντός της επόμενης βδομάδας.

Σε αλλαγή των διοικήσεων των 10 περιφερειακών λιμανιών προχωρά το ΤΑΙΠΕΔ Όλα τους περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο των υπό αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων


ΤΑΙΠΕΔΣε καθολική αλλαγή των διοικήσεων των δέκα περιφερειακών λιμανιών διεθνούς ενδιαφέροντος που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο των υπό αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, αναμένεται να προχωρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, το ΤΑΙΠΕΔ. Μάλιστα ανεξάρτητος οίκος έχει ήδη ολοκληρώσει την αξιολόγηση των νέων διοικήσεων.

Τα εν λόγω λιμάνια είναι αυτά του Βόλου, της Ραφήνας, της Ηγουμενίτσας, της Πάτρας, της Αλεξανδούπολης, του Ηρακλείου, της Ελευσίνας, του Λαυρίου, της Κέρκυρας και της Καβάλας. Για τα λιμάνια αυτά δεν έχουν προκηρυχθεί διαγωνισμοί, ωστόσο η σχετική διαδικασία τοποθετείται από το 2016 και μετά. Σημειώνεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 74% του ΟΛΠ και του ΟΛΘ και το 100% των υπόλοιπων λιμανιών.

Το θέμα των διοικήσεων των λιμανιών εξετάστηκε αυτή την εβδομάδα σε ευρεία σύσκεψη στο υπ. Ναυτιλίας, υπό τον αρμόδιο υπουργό Θ. Δρίτσα. Τις καταληκτικές ημερομηνίες για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών για τους διαγωνισμούς που αφορούν την αξιοποίηση του ΟΛΠ, του ΟΛΘ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, έχει ορίσει ήδη το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ.

Σάββατο 8 Αυγούστου 2015

Πρόσκρουση του “ΝΗΣΟΣ ΡΟΔΟΣ” με κρουαζιερόπλοιο στη Μύκονο


ed581a249e05c8a53fcb4e4266eed6b7_XLΧθες (Πέμπτη 6/8), κατά την διάρκεια εκτέλεσης χειρισμών πρόσδεσης του Ε/Γ – Ο/Γ «ΝΗΣΟΣ ΡΟΔΟΣ» Ν.Π. 11520 στο νέο νέο λιμάνι Μυκόνου – ΤΟΥΡΛΟΣ , το δεξιό πρυμναίο τμήμα του (προστατευτικό ζωνάρι) ήρθε σε επαφή με το αριστερό πρυμναίο τμήμα του πλαγιοδετημένου Κ/Ρ πλοίου «SEABOURN ODYSSEY» σημαίας Μπαχάμες με αποτέλεσμα να σημειωθούν μικρού μεγέθους εσωκοιλώματα στις περιοχές επαφής. Μετά από σχετικό έλεγχο το  «ΝΗΣΟΣ ΡΟΔΟΣ» απέπλευσε για συνέχιση του εγκεκριμένου δρομολογίου του για Αγ. Κήρυκο – Βαθύ με 643 επιβάτες, ενώ το «SEABOURN ODYSSEY» απέπλευσε με προορισμό τη Λήμνο. - See more at:
 http://www.mykonospress.gr