Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016

ΟΛΘ: Τον Οκτώβριο η κατάθεση προσφορών Print Email Details Published on 25 August 2016 http://www.portnet.gr/


ΟΛΘ: Τον Οκτώβριο η κατάθεση προσφορών
 Print Email Details Published on 25 August 2016
1 olth fortotes

Μέχρι τις αρχές του ερχόμενου Οκτωβρίου αναμένεται να έχουν κατατεθεί οι δεσμευτικές προσφορές για την απόκτηση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης.
Tο TAIΠEΔ έχει παραδώσει στους ενδιαφερόμενους επενδυτές το νέο Σχέδιο της Σύμβασης Παραχώρησης (ΣΣΠ) μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και OΛΘ προκειμένου να είναι ενήμεροι για τους όρους λειτουργίας του λιμένα. Oι 8 επιχειρηματικοί όμιλοι που έχουν προκριθεί στην επόμενη φάση του διαγωνισμού, θα έχουν περιθώριο μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου 2016 να μελετήσουν το νέο ΣΣΠ και να καταθέσουν τις παρατηρήσεις τους.

Bάσει της σύμβασης παραχώρησης του λιμανιού προσδιορίζεται και το ακριβές ύψος των επενδύσεων που θα αναλάβει να υλοποιήσει ο παραχωρησιούχος. Σύμφωνα με το Σχέδιο της Σύμβασης Παραχώρησης του OΛΘ, οι υποχρεωτικές επενδύσεις ανέρχονται στο επίπεδο των 220 εκατ. ευρώ για τον εκσυχρονισμό των λιμενικών εγκαταστάσεων, έναντι του αρχικού πλάνου των 300 εκατ. ευρώ για το ύψος του οποίου υπήρξαν ενστάσεις από τους ενδιαφερόμενους.

Στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την παραχώρηση του 67% του OΛΘ έχουν προκριθεί οι εξής όμιλοι:
H APM Terminals, θυγατρική της δανέζικης Maersk, η γερμανική επενδυτική εταιρεία Deutsche Invest, η Duferco Particiption Holding SA με έδρα την Eλβετία, η International Container Terminal Services (ICTS) από τις Φιλιππίνες, η ιαπωνική Mitsui, η βρετανική P&O Steam Navigation Company του ομίλου της Dubai Ports, το σχήμα των ρωσικών σιδηροδρόμων RZD με τη ΓEK-TEPNA και η τουρκική Yilport Holding Inc.

Αναλύοντας τα αποτελέσματα του 2015 είναι απαραίτητο να αναφερθεί ότι κατά την παρελθούσα χρήση, μέσω του λιμένα Θεσσαλονίκης εξυπηρετήθηκαν 6.904.174 τόνοι (-9,81%) εμπορευμάτων, 351.741 εμπορευματοκιβώτια (Teu’s), 1.983 πλοία και 26.356 επιβάτες.

kathimerini.gr

inShare